Hemgjord blåbärskola
Hemgjord kola med smak av sommarens blåbär från trädgården smakar precis så sött och syrligt som man kan önska sig

Ingredienser
- 200 gram frysta blåbär
- 3 dl vispgrädde
- 5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 2 tsk vaniljpulver
En jul utan hemgjort julgodis är ingen riktig jul, i alla fall inte om du frågar mina barn. I år ville vi prova lite nya smaker och vad gör man när man har frysen full av trädgårdens blåbär? Blåbärskola, så klart! Så gott! Sött och syrligt i en ljuvlig smaksymbios.
Gör så här:
Tina blåbären och mixa med mixerstav till en jämn smet.
Blanda bärmixen med grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och sjud sedan på medelvärme under regelbunden omrörning tills temperaturen uppgår till 120°C. Använd termometer!
Häll smeten i en form, cirka 20x20 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ svalt.
Klipp kolan i bitar och linda in dem i bakplåtspapper.
Julgodis är också en uppskattad julgåva i en fin ask eller burk!
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg
