Gratinerad rödkål med ädelost
Enkelt är oftast godast med riktiga favoritgrönsaker. Som med min älskade rödkål! Detta smarriga tillbehör gör du på enbart kål och smakrik ost.
Ingredienser
- Röd spetskål eller vanlig rödkål
- Ädelost
Vintertid tycker jag att rödkål är den härligaste huvudkålen, framför både vitkål och spetskål. Den är så färgglad att jag alltid blir på bra humör när jag använder den. Oftast blir det färsk i sallad, coleslaw eller liknande. Eller som här, gratinerad med en god ost.
Gratinerad kål är jättegott att göra av kål med lite lösare huvuden. De är mjälla i konsistensen och blir riktigt läckra som ugnsbakade tillbehör till nästan vad som helst.
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela kålen i två halvor och skär bort stocken.
Skär så mycket kål du vill ha i mindre bitar.
Koka kålen i lättsaltat vatten tills den förlorar sin spänst men fortfarande är krispig.
Låt kålen rinna av.
Blanda kålen med ädelost skuren i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form.
Gratinera i cirka 10 minuter tills ädelosten smält något och fått lite färg.
Det går också bra att byta ut ädelosten mot till exempel parmesan eller getost.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth