Enkel rabarbersylt med vanilj
Sötsyrlig rabarbersylt går nästan inte att få nog av. I det här receptet höftar jag med sockret och fryser in så att jag slipper oroa mig över hållbarheten.
Ingredienser
- rabarber
- socker
- vaniljstång
- vatten
Den enklaste sylten kräver inga mått och exakta tider för kokning. Koka så mycket du har ingredienser till och stoppa den färdiga sylten i frysen. Då kan du ha i precis så mycket socker som du tycker är lagom.
Den här rabarbersylten är barnens favorit, den smakar milt av vanilj. Ju mer av rosarött skal du låter vara kvar, desto finare färg får du på sylten.
Gör så här:
Skölj rabarbern och skär den i smala slantar.
Lägg i en kastrull.
Dela en vaniljstång på längden i två delar och skrapa med en kniv ur innehållet i ena halvan av stången.
Lägg skrapet i kastrullen tillsammans med den urskrapade vaniljstången. Gör du stor sats kan du göra samma sak med den andra halvan med.
Häll i någon eller några deciliter vatten. Till en kastrull på 3 liter tar jag cirka 3 dl vatten.
Häll på lite socker på toppen och låt sylten koka upp.
Rör om då och då.
Låt sylten puttra så att sockret smälter och smaka av.
Häll i mer socker så det passar din smak.
Låt sylten sjuda en god stund så den får en fin konsistens.
Häll upp på en fin glasburk som ni kan äta från på stört och frys resten i mindre burkar till senare.
Rabarbersylt med vanilj är gott i filmjölken och på gröten. En enkel sommarlunch med hemgjord müsli eller flingor.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg