Stäng menyn

Chokladpudding med bär

Det här mellanmålet slår alla andra och är det godaste vi vet. Med gott samvete äter vi ganska ofta - den här varianten innehåller minimalt med socker.

En kvinna dekorerar chokladpudding.
Chokladpudding
  • 8 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl maizenamjöl (stärkelse, ej redning)
  • 1 dl kakao
  • 1-2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Vårt recept på chokladpudding ger världens godaste mellanmål. Jag lagar den gärna ofta och serverar efter skola och förskola med bär eller frukt. Hela puddingen innehåller bara 2 matskedar socker och kan också göras med bara hälften utan att puddingen förlorar särskilt i smak.

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en kastrull, mjölken sist lite i taget, och rör om ordentligt så att det inte bildas klumpar. Sjud smeten och rör om med visp hela tiden. Smeten tjocknar efterhand och när den nått lagom krämig konsistens hälls den upp i en skål som först sköljts med varmt vatten. För att undvika att en tjock hinna bildas i översta lagret kan lite extra socker strös på ytan. Låt svalna och ställ sedan kallt till dess det är dags att äta. Jag brukar låta min svalna utomhus på trappen med en tallrik och en sten på, för att spara plats i kylen.

Servera med bär eller frukt och lite mjölk eller grädde om någon önskar det.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth