Stäng menyn

Buljong på fänkål

En buljong på överblivna grönsaker förhöjer maten och sköter dessutom sig själv på spisen medan du pysslar med annat. Jag gör gärna buljong på fänkål som ger otroligt fin smak i soppor och grytor.

En glasburk med ljusgul buljong står i en fönster som vätter ut mot öppna fält.
Ingredienser
  • lök
  • chili
  • vitlök
  • eventuellt lite ingefära
  • fänkål
  • fänkålsblast
  • buljonggrönsaker, som palsternacka, morot, tomat eller liknande
  • fänkålsfrön
  • salt

Fänkålsbuljong är absolut ljuvligt och perfekt att göra ett bra skördeår, både på knölfänkålen och dess blast. Du som köper fänkål till detta använder förstås bara själva knölen.

Gör så här:
Fräs lök, chili (ta inte för mycket), vitlök och lite ingefära om du har, i en kastrull.
Skär fänkålsblasten i mindre bitar.
Fyll upp kastrullen med fänkål, fänkålsblast och gärna en palsternacka, morot, tomat eller liknande.
Ha i några teskedar fänkålsfrön och lite salt.
Fyll på med vatten.
Låt buljongen koka tills grönsakerna blivit riktigt mjuka, kanske 1-2 timmar.
Sila bort grönsakerna och spar buljongen.

Frys eller använd likt vanlig grönsaksbuljong. Eller smaka av med mer salt, soja, pyttelite honung och lite pressad citron och använd som en tunn soppa. Smaken är fantastisk!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth