Stäng menyn

Äpplemunkar

Lyxfika när det är som bäst! Munkar går fint att göra hemma i ett munkjärn och smakar gott tillsammans med äpplen från trädgården.

Härliga äpplemunkar ligger på ett fat.
Ingredienser
  • 100 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 tärnade äpplen (behöver ej skalas)
  • kanel eller stött kardemumma
  • socker

Lägg beslag på ett munkjärn när du är på loppis! Munkar är fint mellanmål en helg när det finns lite tid att göra något extra smaskigt. I de flesta recept på munkar vispas äggvitor och äggulor för sig till smeten, men jag tycker inte det gör någon skillnad för slutresultatet om de vispas hela.

Det kan vara svårt att få fint stekresultat de första gångerna, så ha rimliga förväntningar och gör en omgång som test först om du tänkt bjuda på riktigt fina munkar.

Gör så här:
Vispa äggen pösiga.
Blanda i socker och smält smör i äggen och rör om.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och häll i smeten tillsammans med övriga ingredienser.
Hetta upp ett munkjärn på spisen och pensla groparna med smält smör.
Klicka i smet så det nästan fyller gropen och stek en liten stund.
Vänd sedan "bullen", jag tycker det blir bäst att göra med två skedar, men andra föredrar en lång gaffel eller liknande.
Stek andra sidan en liten stund.
Lägg de färdiga munkarna på ett fat med kanel/kardemumma och socker och rulla runt.

Extra gott är det att servera äppelmunkarna med en god äppelmos eller en vaniljsås att doppa dem i!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Härliga äpplemunkar ligger på ett fat.