Stäng menyn

Rabarbersylt att göra mycket av

Rabarber är inte bara en grönsak att göra kräm och saft och paj av. Jag kokar enkel sylt under tidig och sen sommar. Barnen älskar den.

Rabarbersylt får en läcker färg och blir söt och syrlig i smaken på en och samma gång. Mina barn gillar sylt med rena smaker, så jag kokar helt enkelt den sylt de vill ha och gör gärna mycket. Den blir lite lös i konsistensen och är lika god på frukostfilen som något ljummen ringlad över vaniljglass.

När jag ändå skördar rabarber passar jag på att göra dubbel sats.

Du behöver:
1 kilo rensad och finskivad rabarber
8 deciliter socker
saft av en citron
eventuellt 2 kanelstänger eller 2 vaniljstänger

Gör så här:
Blanda den skivade rabarbern, socker och citron i en stor gryta.
Lägg eventuellt i kanel eller vaniljstänger.
Rör om och låt stå och safta sig i cirka en timme.
Sätt på plattan, koka upp och låt puttra i 45 minuter.
Lyft bort skum som bildats under kokningen.
Häll upp på väl rengjorda och heta glasburkar.

Förvara gärna glasburkarna ståendes upp och ner. När sylten står mot locket hindras luft att tränga in i burken och förstöra innehållet.

Det är också gott att göra den här sylten och blanda rabarbern med andra bär eller frukter. Kryddor kan också varieras efter tycke och smak. Kardemumma är en av mina favoriter.

 

 

I april skördade jag årets första späda rabarber, glasrabarber. Kring midsommar skördar jag plantorna ordentligt och gödslar dem. Nu i augusti har det vuxit upp fina späda stjälkar igen (bilden överst i inlägget)och av dem gör jag mer sylt eller läcker rabarberröra.

Fler recept på sylt och annan mat av hemodlade grönsaker och bär finns under kategorin Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

18. augusti 2015