fbpx

11. juli 2015

Pytt med grönkål och potatis

Pytt är läcker husmanskost som går att variera i oändlighet. Helt suveränt för den som odlar själv. Här är en variant där färsk grönkål får steka med rotsakerna.

Redan under sommaren står grönkålen fin i landen. Även om den blir något mildare i smak efter några frostnätter är den fin att använda i matlagningen redan under sommaren. Jag skördar enstaka blad från varje planta, nerifrån och upp längs stjälken, och använder som utfyllnad i maträtter och sallader.

Så här gör jag en enkel pytt med grönkål och potatis:
Skölj och putsa lämplig mängd potatis.
Skölj och putsa morötter
Skär potatisen i små kuber.
Skär morötterna i slantar (jag gör rotsakerna i olika former så barnen kan se vad som är vad).
Stek i smör på ganska låg värme (en trea av sex på plattan) tills rotsakerna nästan är mjuka.
Lägg i finstrimlad grönkål, fint hackad färsk lök och en knivsudd färsk eller torkad hackad chili i pannan.
Låt fräsa ett tag och krydda sedan med salt och peppar.
Servera gärna med stekt ägg, en yoghurtsås och grön sallad.

Pytt i en gjutjärnspanna på spisen.

På svag värme blir rotsakerna genomstekta utan att bli brända.

 

Förstås kan annan bladkål än grönkål användas, liksom andra rotsaker än potatis. Späda rödbetor, selleri och palsternackor är jättegoda i pytt.
/Sara Bäckmo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *