När ska man plantera tomater utomhus?
När kan tomaterna planteras ut? Maj brukar vara en bra tid att plantera både i växthus och på friland. Men se upp! Det kan bli frost när som helst och du behöver ha stenkoll för att inte riskera att plantorna dör.
Vårvärmen kommer och går, regnet byts till snö och plantorna växer sig stora inomhus. Jag kliar mig i huvudet och tänker på tomaterna. När kan jag plantera ut dem? De är perfekt stora i detta nu och det skulle vara underbart att bli av med plantorna inomhus. Om de inte planteras ut, då måste jag plantera om. Jag kan inte ge några exakta svar om när det är dags att plantera ut tomater, men delar med mig av mina resonemang och hoppas de kan vara till nytta.
LÄS MER: SKILLNADENS RABATTER OCH ERBJUDANDEN PÅ TRÄDGÅRDSPRODUKTER 2024
Tomater och kyla
Precis som många andra av våra inomhusodlade grönsaksväxter, är också tomater känsliga för kyla. Om det är långvarigt kyligt, utan att det för den saken skull fryser, sackar tomaterna efter. De kan få svårt att tillgodogöra sig näring i jorden, få skador på bladen och bli allmänt slitna. En del tomater kan vid vissa förutsättningar klara en frostknäpp, men jag skulle aldrig rekommendera någon att sätta ut tomater och "se om de klarar sig". Frost är inte lika från gång till annan. Och bara för att plantor klarat en frostnatt vid vissa förutsättningar, är risken stor att det förr eller senare barkar åt skogen. Inget är mer ledsamt än att förlora många tomatplantor i frost!
Alltså. Om du funderar på att plantera ut tomaterna, oavsett var, ska du försäkra dig om att du antingen har frostfritt från utplanteringen och framåt. Eller att du kan skydda plantorna från frost på den plats du valt för plantering (eller plantförvaring).
Om du nu tänker att det sistnämnda är lätt gjort, vill jag försiktigt påminna om sen maj 2020. Då hade vi åtta minusgrader här i Småland. Fiberduk i all ära, få saker skyddar köldkänsliga växter tillräckligt vid sådan kyla.
Om du vill bära ut växter och avhärda (vänja dem vid utomhusklimat stegvis), är det en god idé att ha en plan för hur du kan lyfta in plantorna om det väntar kalla nätter. Detta håller du koll på i någon av väder-apparna.
Läs mer: Tjuva, toppa och beskär tomater
Växthus
De första tomaterna att planteras ute, är de som ska odlas i växthus. Innan du planterar ut i växthus behöver du kika på väderprognosen. Låt plantorna stanna inomhus till dess att natt-temperaturen ligger stadigt över minst 5 plusgrader. Bor du i ett köldhål kan det vara bra att ha några grader till godo. Ibland har man oturen att kondensen i växthus skapar ett extra kyligt klimat, jämfört med utomhus. Då är det bra att prognosen visar med god marginal över nollan.
Ett tips när du planterar ut i växthus är att plantera tomatplantan så djupt du kan i jorden. Då isolerar jorden stjälken och delarna ovan jord är lättare att skydda vid kyla. Plantan bildar nya rötter längs stjälken som ligger under jord.
Läs mer: Tips för att plantera tomater
Krukor
Att odla tomater i stora krukor är fiffigt, om du odlar i krukor som du klarar att flytta. Beroende på vädret kan du ha krukorna ståendes utomhus eller i växthus och flytta omkring där det råkar vara drägliga temperaturer.
Precis som ovan nämnts är det bra att sätta ner plantorna vid plantering, så långt krukan tillåter.
Ett tips för plantering i kruka är att inledningsvis ställa krukorna i en klunga mitt i till exempel ett växthus, där är det oftast bra skyddat mot frost. Extra bra om du täcker med fiberduk på nätterna. Du kan till exempel bygga upp ett litet "tält" med skyddande duk runtomkring och över plantorna. Vid hård frost kan till och med två lager kraftig fiberduk, eller en filt, hjälpa. Låt krukorna stå i en klunga tills nattemperaturen är okej och flytta dem sedan till sin slutliga växtplats.
Pallkragar
Tomater går utmärkt att odla i pallkragar, räkna med att du får plats med sex högväxande tomater i en pallkrage. Men tänk noga när du känner utplanterings-lusten krypa på. Ha is i magen! Om det blir frost på friland kan pallkragar med lock eller fiberduk klara sig undan, men du ska ha evinnerlig tur för att klara tomater utomhus undan hård frost. Bladverken är ömtåliga. En frostknäpp kan få alla blad att bli slappa och lite genomskinliga. Stjälken är också ömtålig på späda plantor.
Ta reda på när datum för sista frost är i din del av landet, oavsett om du odlar i norr eller söder. Om tiodygnsprognosen visar frostfritt fram till det datum, kan du sätta ut plantorna tio dagar innan sista frost. Om du vill chansa sätter du förstås ut tidigare än så. Men igen, risken är stor att du förlorar allt om det blir frost. I slutet av maj är det för sent att så nya tomater och då blir det en jäkligt trist tomatsäsong.
Friland
På friland gäller samma tips som ovan för pallkragar, med sista datum för frost. Var inte för snabb, det är inte en tävling om att få ut sina tomater tidigast. Om du vill stoltsera med en tidig skörd av tomat kan du gulla extra med några plantor i växthus, men ta det säkra före det osäkra med frilandstomaterna. Du får ingen andra chans.
Vid plantering på friland kan du försöka plantera tomaterna djupt, för att lättare kunna skydda vid kyla. Fiberduk är inte alltid tillräcklig om det blir hård frost. Det är bra att ha små stålbågar redo, som kan sättas över plantorna som en tunnel. Över bågarna kan en filt läggas, om du skulle överraskas av frost.
Läs mer: Odla tomater i hydroponisk odling i fönster
Söder och norr
I södra Sverige och i kustnära områden går det att plantera tomater ganska tidigt. Risken för frost är mycket mindre där. I norr bör du vänta med utplanteringen så länge du kan och gärna göra en plan för hur växterna skyddas. Växthus är toppen! Tänk på att glasväxthus inte ger samma skydd som ett växthus i plast eller kanalplast.
Ett tips för kallare delar av landet (vilket inte bara är i norr, vi har också olika "köldhål" och högland på andra platser som är extra utsatta) är att först plantera om tomaterna i mellanstora krukor. Dessa kan sättas i backar som lätt kan bäras lite fram och tillbaka beroende på vädret. När det är garanterat frostfritt sätts plantorna ut på slutliga växtplatserna.
Läs mer: Ta sticklingar av tomater
Om tomaterna fryser
Skulle kylan ändå överraska dig, så du inte kunnat eller hunnit skydda plantorna, finns det sätt att prova reparera skadorna. Klipp bort skadade delar, gärna precis ovanför ett bladveck. Om du har planterat växten djupt kan du skrapa bort lite jord så du kommer ner till en frisk del av plantan och låta den stjälkstumpen vara frilagd. Om du har tur repar sig växten och skjuter ut en ny stjälk i bladvecket.
Summa summarum. Ha is i magen. Sätt inte ut tomaterna för tidigt. Det kan gå. Men det kan lika gärna gå åt fanders.
/Sara Bäckmo