Stäng menyn

Plantera purjolök på friland

Purjolöken är planterad! Med fuktig och välgödslad jord, tillsammans med fina plantor, hoppas jag årets odling blir bra. Så här har jag planterat.

En odlingsbädd med fåra i mitten där purjolök planterats.

Jag planterar min purjo i fåror, med i förväg gödslad jord.

 

Purjolök är en rolig grönsak att odla. Från ett pyttelitet frö till en stor och hög och användbar lökväxt. Ibland ser den ut precis som purjo vi kan köpa i affären och på något sätt är det extra kul. Då är den sådär vit och härlig längst ner och bladen sedan frodigt mörkt gröna en bit upp.

Eftersom purjolök så fint ersätter annan lök, både tillagad och färsk, och dessutom är lätt att frysa, tycker jag att den är värdefull att odla. Dessutom ser den snygg ut i landen.

I år (2016) samodlar den med busktomaterna på friland och hoppas att den ska klara konkurrensen.

 

Purjolök i sitt odlingstråg.

De tätt sådda lökarna är lätta att sära på och plantera ut på växtplatsen.

 

Små plantor av purjo ligger i en hand.

Även om lökarna är späda växer de snabbt till sig så snart de får lite mer utrymme om fötterna. Det är roligt att odla purjo!

 

Tidig sådd

Purjolök tar ganska lång tid på sig att bli färdig, om man med färdig menar en stor och kraftig lök. Därför sår jag den tidigt, redan i januari-februari. Sådden görs inomhus. För att spar plats strör jag ut fröna i ett tråg med lite jord, en bredsådd. Här får de stå till dess jag sätter ut dem. Extra bra är det förstås att skola om plantorna, men det är inte alltid jag hinner det. Två-tre lökar i varje litet hål i en back med jord brukar funka bra. Några gånger under våren klipper jag däremot ner blasten så att lök och rötter utvecklas fint.

 

 

Plantering i fåra

När jag sätter ut plantorna drar jag först upp en fåra, kanske 15 centimeter djup. Här lägger jag ut de små plantorna med cirka 10 centimeters avstånd. Därefter gör jag ett litet hål i själva fåran, för att komma ytterligare lite djupare, och sätter ner löken. Fåran läggs alltså inte igen. Efter några veckor har löken bott in sig på nya växtplatsen och då börjar jag att peppra jorden med näring. Purjolök växer som finast om den bombarderas med näring, till exempel täckodling och gödselvatten.

Allteftersom plantorna växer till sig fyller jag igen fåran och fyller efterhand på med mängder av täckmaterial upp över löken. På så sätt bleks lökens nedre del och blir så där fin och mjäll.

 

 

 

Smart odling i back

Ett annat väldigt bra sätt att odla purjolök på är att förodla som jag beskrivit ovan, men sätta plantorna med några centimeters avstånd i stora backar istället. Till exempel frigolitlådor fyllda med näringsrik jord. Här kan löken växa till sig under första delen av säsongen. När de nått tjockleken av ett finger ungefär, och det finns plats i landen, sätts de ut och kan växa vidare under hela sensommaren och hösten. Det här är ett tips från min syster Hanna som jag provat. Jag fyllde då en back med purjo som vi skördade och åt som späda primörer och en låda som senare planterades ut. Helt suveränt.

 

Frodig grön purjo i köksträdgården.

Purjolök var en av de grönsaker jag verkligen lyckades med 2012. De fina plantorna stod kvar länge i landet. Purjo kan jordslås i hinkar och förvaras i växthus eller liknande under vintern, funkar i delar av landet.

 

Precis som många andra av de hemodlade grönsakerna är purjolök nästan godast som primör. Prova att plantera tätt och sedan gallra bort späda lökar som kokas hastigt i salt vatten och äts med en smörklick på. Underbart gott!
/Sara Bäckmo

 

17. juni 2016