Stäng menyn

Philips fiskbullemiddag

Av blandade fiskrester från frysen, kryddade med goda grönsakssalter från trädgården, gör vi underbart goda fiskbullar.

En maträtt jag tagit med mig från mitt föräldrahem är hemmalagade fiskbullar. Min mamma hade en fiskaffär när jag var liten och av den anledningen blev jag och mina syskon bortskämda med alla tänkbara fiskrätter, lagade från grunden med superfärsk fisk. Det dröjde ända upp i skolåldern innan jag ens smakade på fabrikstillverkade fiskpinnar och smaklösa fiskbullar i sås.

Hemalagade fiskbullar slår alla varianter som finns att köpa. Det är enkelt att göra av ekologisk fisk i frysblock och går snabbare än köttbullar eftersom de inte behöver rullas.

Här är en läcker middag med hemmagjorda fiskbullar. När det finns gott om grönsaker skippar vi gärna potatis ibland och låter salladen ta den platsen på tallriken.

Du behöver:
1 fiskblock, halvtinat
2 laxfiléer
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
0,5 tsk vitlökssalt med chili
0,5 tsk grönsakssalt med kajplök
2 tsk grönsakspulver
2 hackade lökar

Gör så här:
Fräs lökhacket i smör tills det blir mjukt men ej tar färg.
Lägg ströbröd, mjölk och ägg i en bunke och låt det svälla.
Skär fisken i mindre bitar och mixa med stavmixer eller i matberedare.
Blanda röran av ströbröd med fisk, lök, salt och grönsakspulver. Självklart byter du ut grönsakssalterna mot något du har hemma. Grönsakspulvret kan ersättas med buljongpulver.

Forma bollar av fisksmeten, lägg i en varm stekpanna med smör och rapsolja, platta till något och stek gyllenbruna på bägge sidor.
Lägg fiskbullarna på ett ugnsfat och förvara i ugnen på låg värme innan maten.

 

Många stekta fiskbullar ligger på ett grönt keramikfat.

Fiskbullar behöver inte serveras med potatis och varm sås. En god kall sås med lök och matig sallad räcker fint till middag.

 

Servera fiskbullarna till en stor sallad och med en enkel sås av gräddfil och mycket finhackad färsk lök.

Kalla fiskbullar, delade i två, är supergoda på smörgås dagen efter. Gärna med en klick majonnäs under och ett lass gröna blad över.
/Sara Bäckmo

28. augusti 2015