Örtsalt av vårens första blad
Ett riktigt grönt och smarrigt örtsalt är klart! Vårens första skörd av blandade blad sätter god smak på det mesta. Så här gjorde jag saltet.

Vårens första örtsalt är läckert grönt, färgat av nyskördade blad från trädgården.
Det behövs bara några få hyfsat varma dagar, med sol och utan frysgrader på nätterna, för att väcka liv i det som vilat under vintern. Det är lika underbart varje år att se förvandlingen! Lite frustrerande just i år bara, eftersom våren hälsar på just när jag återhämtar mig från en massiv snuva och inte orkar vara närvarande ute knappt alls. Men det blir bättre!
I mycket långsam takt har jag gjort en av vårens roligaste och mest smakrika projekt - ett första örtsalt från trädgården. Det här är en av höjdpunkterna - varje år! Det är så kul att göra eftersom det aldrig blir exakt likadant från ett år till annat, men det är ändå alltid lika uppskattat eftersom örtsalt är gott till så mycket.
Har du prova att göra eget örtsalt? Det är väldigt lätt och du behöver inga specialgrejer för att komma igång. Det går att göra på flera olika sätt, med lite olika resultat. Så här gjorde jag min första omgång nu i april.

Alla möjliga olika smakrika blad, örter och grönsaker kan användas till salt.
Ingredienser
oregano
färsk vitlök
ramslök
gräslök
brännässlor
kirskål
dill
persilja
svartkål
salt
Gör så här
Alla blad klipptes i mindre bitar och lades i en burk tillsammans med salt. Det är svårt att ange mängden salt i förhållande till blad, men jag brukar hälla i lite salt till en början och öka mängden om jag tycker smaken kräver det.
Röran mixas till en slät puré med stavmixer.
Saltröran breds ut på ett teflon-ark och torkas i min mat-tork i cirka 5 timmar, 50 grader (122 grader Fahrenheight). Därefter knäcks "kakan" i mindre bitar och mixas eller mortlas till ett pulver.
Örterna kan också torkas för sig och blandas med salt senare. Läs tips om det här.

Saltet har lång hållbarhet och kan förvaras i glasburk i mörkt skafferi. Men det brukar ta slut ganska snabbt.
Hemgjort örtsalt är något av det enklaste och mest ljuvliga att göra med blad och grönsaker från den egna odlingen. Från mycket tidig vår till långt in på vintern kan trädgården ge ingredienser till smakrikt örtsalt. Det är mer prisvärt och mycket godare än att köpa i butiken. Prova gärna!
Min familj, vars näsor är friskare än min just nu, säger att det doftade ljuvligt i huset när saltet torkade och att det är jättegott på smörgås. Jag får nöja mig med det just nu.
Läs mer: Se olika kombinationer av goda örtsalter här
I min receptsamling här på www.sarabackmo.se finns många olika recept på salt om du vill ha något att utgå från. Men mitt bästa tips är att experimentera och kombinera blad och grönsaker som finns i trädgården just nu, för att hitta smaker som du gillar.
Nu ser jag fram emot att mina smaklökar ska friskna till så jag kan njuta av mitt hemgjorda örtsalt!
/Sara Bäckmo