Vårens första löksalt

Ört- eller grönsakssalt är ett fint sätt att ta vara på grönsaker och blast som blir över. 

En skål med ljusgrönt grönsakssalt.
ingredienser
  • grovt hackad gul lök
  • en hel vitlök i skalade klyftor
  • gräslök, ramslök och/eller piplök
  • en bit purjolök
  • en liten squash
  • finkornigt salt

Här har jag gjort ett grönsakssalt med olika sorters lök, bland annat gräslök, ramslök och piplök från trädgården. Det är så gott att ha på smörgåsen och ger en fin smak till salladsblad.

Gör så här:
Skär alla ingredienser i mindre bitar och lägg i en skål.
Mixa med stavmixer till en någorlunda slät smet.
Rör i finkornigt salt, i mängd cirka 1/4 av grönsaksröran.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en plåt med höga kanter.
Torka i ugn med luckan lite öppen, cirka 50 grader varmt, tills smeten torkat helt. Det kan ta flera dagar.
Ett annat sätt är att torka på bakplåtspapper i en bär eller svamptork.
Mixa eller mortla den torkade smeten till ett fint pulver.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

4 svar till “Vårens första löksalt”

  1. andreassonida skriver:

    Älskar löksalt! Tack för att du fick upp mina ögon för det. Jag gjorde en omgång igår och måste bara tipsa om att det går snabbt och smidigt att torka smeten på plåt i torkskåpet. Så smidigt!

  2. Annica skriver:

    Hej
    Jag undrar om örterna/grönsakerna måste vara färska.
    Jag har tänkt prova på att göra ört/grönsakssalt, men jag har torkat örterna/grönsakerna.
    /Annica

  3. J skriver:

    Skulle det funka att ha i morotsblast också?

  4. Lotta E. Sällberg skriver:

    Jag brukar hänga upp stjälkar av örter/vitlöksblast/ramslöksblad att torka. Kör dem sedan i min elektriska kaffekvarn några sekunder. Blir finmalt pulver. Kräver inte så mycket el.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *