Stäng menyn

Odla Sojabönor: Så på Bästa Sätt

Har du tänkt odla sojabönor i år? Det är en utmärkt gröda för en varm del av trädgården. Här är mina bästa tips på hur du sår sojabönor.

Odla sojabönor i trädgården. Fröer och jord på ett bord.

Dags att odla sojabönor! Sorten jag sår i år heter 'Fiskeby.

 

I min familj är sojabönor en av de mest uppskattade och värdefulla baljväxterna. Jag har odlat dem i flera år och ser alltid fram emot skörden. I år har baljväxterna ett stort kvarter i min växtföljd och jag lassar på med massor av sojabönor för att fylla upp ytan.

En vanlig sort av sojaböna som säljs för odling i Sverige är 'Fiskeby'. Det är en böna som utvecklas bra under vår korta säsong och som ger fin skörd. Baljorna är ganska små, så det är lite pilligt att skörda. Sorten 'Midori Giant' är nästan dubbelt så stor, men finns inte att få tag i här i Sverige. I år odlar jag 'Midori Giant' bara för att fixa eget utsäde till nästa år, och för skörd att äta blir det vanliga 'Fiskeby.

Så-anvisningarna för sojabönor skiljer sig lite, beroende på vem du frågar. Jag hoppas du vill prova min variant - den brukar ge suveränt resultat.

 

Läs mer: Sojaböna 'Midori Giant'

 

Närbild på öppna gröna sojabönor. Odla sojabönor hemma.

Den stora och ljust gröna sojabönan är sorten 'Midori Giant', den mindre bönan nedanför är 'Fiskeby'. Bönorna med vita kristaller på kommer direkt från frysen.

 

Förkultivering i maj

Jag har inte bråttom med sådden. Sojabönor växer snabbt, liksom andra bönor, och de vill ha varm jord att gro och växa i. Jag sår sojabönor i mitten av maj, här i zon 3. Inte tidigare än så.

Alla mina bönor förkultiveras, det betyder att jag sår dem i förväg för att sedan sätta ut plantor. Ett annat sätt är att så bönorna direkt i jorden, men jag tycker det är alldeles för svajigt. Om det kommer en kölknäpp är det risk att själva utsädet ruttnar i kall och fuktig jord. Och om bönorna grott riskerar de att frysa sönder i en sen nattfrost. Det är mycket bättre att starta sådden i varm växthusmiljö, eller till och med inomhus om du saknar växthus.

Jag räknar med sådd 2-3 veckor innan utplantering, aldrig tidigare än så. Bönor växer mycket snabbt och ska helst inte bli för stora i sin kruka innan de planteras ut.

 

Läs mer: Stor guide till att odla sojabönor/edamame

 

Odlar sojabönor, en hand pressar ner jord i ett pluggbrätte.

Jag föredrar att starta mina sojabönor i det som kallas för ett pluggbrätte. Precis som alltid är det mycket viktigt att pressa ner jorden i pluggarna, så de fylls ut bra. Annars är det risk att jorden är så lös att plantan inte trycks upp ur brättet som den ska, senare.

 

Närbild på fröer som sås.

Varje plugg sås med två bönor. Om bägge gror sätts de ut som en enda planta. Om något går fel och bara en gror, blir det ändå något från den pluggen.

 

Odlar sojabönor, närbild på ljusa bönor i en grön skål.

Sojaböna 'Fiskeby' har ljusa och nästan runda fröer. Det finns andra sorter med både bruna och svarta fröer. Och så olika storlekar, förstås.

 

Odla Sojabönor: Sådden

  • blöt planteringsjord och knåda så jorden blir rejält fuktig
  • fyll jord i en liten kruka eller pluggbrätte med stora celler
  • lägg i två sojabönor i varje kruka/plugg
  • täck med jord

 

Sojabönor vill ha varm jord att gro i. Växthus miljö brukar vara toppen. Låt krukorna eller pluggbrättet stå på varm plats och se till att jorden hålls fuktig - men inte blöt. Om jorden är blöt är det risk att fröerna ruttnar. Om jorden är för torr är det å andra sidan risk att fröerna inte väcks ur sin vila. Lagom är bäst. Det är suveränt att göra jorden till en blöt deg innan sådd, då torkar den inte ut i rejäl vårvärme i växthuset.

Två-tre veckor efter sådd brukar det vara tid att sätta ut plantorna i jorden. Om de får stå alldeles för länge i sitt så-tråg kan de börja växa trögt och få svårt att utvecklas bra. Säsongen för sojabönor är ganska kort här i Sverige, så det är bra att fjäska för växterna redan vid sådd.

 

Läs mer: Tips för att frysa sojabönor

 

Bild på tråg med bönplantor med ganska lång stjälk.

Så här ser sojabönor ut knappt 3 veckor efter sådd i en större variant av pluggbrätte.

 

Bonus-tips

Tänk på att sojabönor ger små baljor med endast två-tre bönor i varje. Om du vill skörda mycket bönor, som räcker till att både äta färska (alltid tillagade förstås) och att frysa in, måste du så många plantor. Jag sår totalt två påsar 'Fiskeby' till årets odling - totalt 60 plantor med två frö i varje cell.

 

 

 

Många grönsaker som inte är så vanliga att odla, kan vara svårt att relatera till. Hur ser de egentligen ut när de växer? I videon ovan kan du se när jag odlar sojabönor ett tidigare år. Hoppas du blir inspirerad till att så!

Om du ännu inte skaffat utsäde till sojabönor och vill prova, så finns sorten 'Fiskeby' hos flera svenska fröfirmor i fröhyllorna i trädgårdsbutiken. Sojabönor går fint att odla utomhus i stora delar av landet, men om du odlar i kallare områden kan det vara idé att prova krukodling på extra skyddad plats.
/Sara Bäckmo

 

11. maj 2021