Odla rotselleri

Rotselleri 'Prinz' i en Instagram-bild. Följ gärna Skillnadens på Instagram också!

Vilket gensvar på Instagram-bilden med de ståtliga rotselleri-klumparna! Jag hoppas verkligen att fler hittar just den rotsaker och vågar sig på att odla. Rotselleri är en av de fem viktigaste grönsakerna i min köksträdgård!

I matlagningen är rotsellerin otroligt användbar. Smaken är perfekt till både kött-, fisk- och fågelmat. Och vegetariskt förstås.

Jag använder nästan hela plantan, både rotklumpen och stjälkarna. Bladen tycker jag mest smakar gräs, så de åker tillbaka till jorden i form av täckmaterial.

Rotsellerin sår jag tidigt på säsongen i plastbyttor inomhus. Jag strör ut fröna lagom glest på jorden och trycker till, sedan vattnar jag genom att ställa byttan på en bricka med vatten så att jorden liksom vattnar sig själv underifrån. Eftersom fröna är så små vill jag inte att de ska åka omkring där på toppen av jorden om jag vattnar ovanifrån, därför underbevattning.

Selleri är späda och ömtåliga som små plantor. Varje år tror jag att det är något fel eftersom det går så väldigt sakta och ser så tanigt ut där i burken. Men efter ett tag är det grönt och frodigt och jag skolar om plantorna en och en i små krukor.

Fram till nu har jag haft tillgång till en kall veranda där jag kunnat hålla en temperatur på ca 15 grader, där har alla mina försådder i krukor fått bo. Nu har vi flyttat in på verandan och då har jag behövt tänka nytt. Alltså kommer nästa års rotselleri att skolas om direkt i de kallbänkar jag anlägger nu. Se gärna senaste klippet från Skillnadens Trädgård på Youtube. Dessa bänkar står numera i den nya odlingstunneln och förhoppningsvis kommer de att kunna härbärgera det jag inte längre får plats med inomhus.

Sellerin får stå i sina krukor till april-maj, beroende på hur våren är, och då sätter jag ut dem på friland. De har hunnit få kraftigare stjälkar och det doftar redan selleri om plantan när jag hanterar dem.

Min jord är ordentligt gödslad redan från start genom täckodlingen. Och under säsongen tillförs ännu mer runt plantorna i form av gräsklipp och annat. Särskilt under hösten behöver sellerin en extra dos näring eftersom de biffar till sig då.

Jag har odlat selleri både genom att låta plantan stå alldeles orörd och genom att undan för undan frisera rotklumpen genom att ta bort ett gäng stjälkar då och då. Utan tvekan skulle jag säga att jag får bäst resultat genom att minska mängden stjälkar på rötterna!

Egenodlad selleri är vansinnigt mycket godare än köpt! En riktig supergrönsak. Under fliken Skillnadens mat finns flera goda recept med selleri, bland annat sellerisalt, vita krämiga rotsaker och gratinerad rotselleri.

Hoppas du satsar på ett gäng rotselleri nästa säsong!
/Sara Bäckmo

21. oktober 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *