Odla palsternackor
Sedan en tid tillbaka skördar jag fina palsternackor. Först ut är de som såddes hösten 2013. De har ett fint försprång.
Visserligen är blasten kraftigare och grönare i djupbädden, men hos de höstsådda är rötterna betydligt större.
Jag är oftast noga med att gallra palsternackorna (de sås enligt rekommendation i grupper om 3-4 frön på varje plats). I år glömde jag bort att göra det. Alltså hade jag fina knippen med späda rötter, som jag gallrade bort på försommaren. En superdelikatess att fräsa tillsammans med andra primörer.
Jag lämnade en palsternacka i varje grupp kvar på platsen att växa till sig, de ser jättefina ut.
I en bädd, som ska skördas riktigt sent och sedan ge plats åt nästa års vitlök, fanns luckor i sådden där inget kommit upp. Då drog jag upp de plantor som gallrades bort och satte ner där det finns plats. Rötterna kom upp hela och fina eftersom jorden var ordentligt djupgrävd och fin. Ordentligt med vatten sedan och nu ser de ut att må prima också på nya växtplatsen. Återstår att se hur resultatet blir vid skörd.
Palsternackor var en av grönsakerna som jag lagrade i min stuka över vintern 2013/2014 med gott resultat. Förhoppningsvis kommer jag att ha en del av årets skörd att lagra också.
/Sara Bäckmo
23. juli 2014