Stäng menyn

Odla pak choi tidigt i växthus

Om du har ett växthus, inglasad balkong, uterum eller annan skyddad plats kan du odla pak choi mycket tidigt på våren. Det ger värdefull och god mat från en odling som är mycket enkel. Så här gör du.

Fantastisk pak choi odlas i växthus/tunnelväxthus på vintern och tidigt på våren.

 

Pak choi är den av vårgrönsakerna som flest följare är nyfikna på att odla. Ingen grönsak får så många gillamarkeringar och hurra-rop i sociala medier. Tror jag det, det är en både vacker, spännande och god grönsak. Dessutom är den lätt att odla, vilket också gör den rolig att skriva om.

Den pak choi som säljs i matbutikerna i Sverige är i första hand odlad i södra Europa. Under lång tid har vi nåtts av rapporter om ytterst giftiga bekämpningsmedel i odlingar i södra Europa, som inte alls rimmar med våra vanligtvis höga krav. Kålväxter är en i särklass knölig växtgrupp att odla eftersom den är hårt drabbad av skadedjur. Därför finns det anledning att odla till exempel pak choi hemma, både av ekonomiska, hälsomässiga, miljömässiga och smakliga skäl

I det här inlägget vill jag berätta de allra enklaste grunderna för hur du kan odla mycket tidig pak choi hemma. Jag har under åren delat många inlägg om pak choi och du kan se en del av dem som länkar i inlägget, om du vill läsa mer.

 

Läs mer: Odla pak choi i pallkrage

Gör så här för att odla pak choi i växthus

Oavsett var du odlar är växthus och olika typ av uterum perfekta odlingsplatser för tidig pak choi. Du måste starta plantorna tidigt på året, gärna i januari-februari. Pak choi är en kortdagsväxt, vilket betyder att när dagarna blir ljusa och långa triggas växten att gå i blom. Vi ska skörda pak choi innan den går i blom.

Så pak choi från frö inomhus. Gärna i pluggbrätte eller bredsådd i ett mindre tråg. Fröerna gror lätt i rumstemperatur. Startar du sådden i januari-februari måste du ha växtbelysning över sådden och små växter, annars blir plantorna rangliga och riskerar att förstöras. Växtbelysningen ska vara tänd cirka 12 timmar per dygn.

Skola om plantorna när de fått två bladpar och sätt växterna djupt ner i jorden. Bara bladen ska titta upp. De ska nu växa vidare med en liten planta i varje kruka. Tänk på att krukan ska vara liten, cirka 7 cm i diameter. I en allt för stor kruka far växterna illa.

När plantorna vuxit så att rötterna tittar ut genom hålen i botten på krukan planteras de i växthus. Du kan plantera när det är minusgrader, så länge du har fiberdukar att täcka med. Om det är riktigt kallt på natten kan du behöva skydda med yllefilt eller täcke också.

Om du odlar på en plats där det inte fryser (om du till exempel bor i södra Sverige eller på annan mild plats) kan du sätta ut plantorna på växtlatsen direkt från så-tråget.

 

Flera nyskördade pak choi

Stora huvuden av pak choi kan skörda i april-maj, medan mindre plantor skördas i mars. Foto: Ida Sjöö.

 

Tips:
Den stora pak choi jag visar i det här inlägget är 'Joi Choi' från Impecta, som snabbt har blivit min favorit. Den är väldigt vacker och väldigt god, en fin kombo. Kika här om du vill läsa mer om sorten och kanske handla den till din odling. 

Den rödbladiga pak choi på bild nedan är 'Arax'. Den är särskilt odlingsvärd just för den vackra färgen, som bryter av så fint när de flesta grönsaker på våren är just gröna. Läs mer om 'Arax' här. 

Jag vill också tipsa om den väldigt fina sorten 'Green Stem' som har kompakta huvuden med limegröna stjälkar. Jättefin och god! Kika här för att se mer om 'Green Stem'. 

 

Närbild på mörkt lila blad i en varmbänk.

Den rödbladiga sorten av pak choi heter 'Arax'.

 

Pak choi i pallkrage

Pak choi med grön stjälk. Alla sorter smakar likadant, men det är roligt att odla olika. Foto: Ida Sjöö

 

Viktigt att tänka på jorden

Eftersom pak choi ska utvecklas från mycket liten planta till en färdigt växt (på kanske 200-1000 gram) på bara några veckor, är det viktigt att inte slarva med jorden. Den ska kunna ge växterna allt de behöver.

Innan du planterar ut din pak choi ska jorden vara fuktig. Vattna då och då i flera dagar innan utplantering så att jorden hinner absorbera fukten. Det är viktigt att det inte är för blött, jorden får inte bli en stor isklump om det fryser. Om du har andra växter i växthuset och vattnar när det är kallt ute, bör du vädra ordentligt eftersom nedkyld vattenånga kan göra växthuset extra kallt.

 

Läs mer: Odla pak choi som mikroblad

 

Utöver att vattna måste du gödsla jorden ordentligt innan du planterar. Gräv ner kompost eller vattna med någon typ av näringslösning. Det är inte så noga vad du gödslar med, bara du inte snålar. Alla kålväxter älskar näringsrik jord och extra viktigt är det för växterna som ska utvecklas mycket på kort tid.

Det är inte dumt att någon gång på våren dundra på ännu mer flytande näring på jorden. Var då noga med att vattna från kanna med lång pip, så du inte vattnar på bladen. Om du vill vara helt säker på att inte skvätta i onödan på fel plats, kan du vattna med vattenslang över hela odlingsplatsen sedan.

 

Läs mer: Recept - Snabbfräst pak choi

 

Dessa plantor såddes i kluster, med flera fröer i varje plugg. De skördades som mycket små plantor från mars månad.

 

Plantor i samma plantering som på bilden ovan, fast fotograferade i april. Pak choi växer mycket snabbt.

 

Nyskördad pak choi

Ett enda fint huvud av pak choi kan väga ett kilo på våren. Mycket mat! Foto: Ida Sjöö.

 

Pak choi kan skördas i alla stadier, vilket gör växten mycket tacksam. Du kan skörda pyttesmå blad eller hela små plantor. Ett knep är att plantera pak choi mycket tätt och sedan skörda varannan planta i tidigt stadium, medan övriga får växa till sig. Det ger skörd mycket tidigt. Bilderna ovan visar pak choi i mitt tunnelväxthus (Småland, zon 3) i mars-maj.

 

Tips: Bli medlem och följ min köksträdgård i vardagen!

 

Det bästa "fönstret" för att odla pak choi är mycket kort på våren. Och det går aldrig på förhand att säga hur våren passar för de här klurigare kålväxterna. Ibland blir det varmt och soligt tidigt på säsongen, och då går all pak choi i blom fort. Andra år är det svalt och molnigt in på försommaren och då är förutsättningarna bättre. Med tanke på detta måste odlaren lära sig att äta sin pak choi i tid, lite beroende på hur vädret ser ut att utveckla sig. Men, det är å andra sidan en ganska angenäm upplevelse.

Lycka till med din pak choi!
/Sara Bäckmo

13. februari 2025