Odla jordärtskockor
Jag odlar jordärtskocka på ny plats varje år. Det tycker en del är vansinne och hänvisar till att de sprider sig så väldigt. De gör de inte.
Jordärtskocka 'Bianca'. |
Efter morgonens Instagram-bild på den blommande jordärtskockan 'Bianca' kom en del frågor om den härliga skockan.
Jag odlar jordärtskocka på ny plats varje år. Det tycker en del är vansinne och hänvisar till att de sprider sig så väldigt. De gör de inte. När jag byter plats varje år är jag givetvis noga med att gräva ur den gamla platsen ordentligt och ta bort alla knölar. De små som mot förmodan blir kvar är mycket lätta att försiktigt dra upp ur marken. Jag har aldrig drabbats av jordärtskocksinvasion.
Viktigt för mig är att sätta ett begränsat antal skockor för att ha kontroll över växtligheten. Dessutom blir skörden mycket god på ganska få knölar. Så här ser säsongen ut:
Tidig vår: Slutskördar förra årets skockor. Väljer av dessa ut 10-20 stora, fina och släta skockor som jag sätter på vald plats. Den som inte täckodlat behöver gödsla jorden något innan. Sätt skockorna med ca 25 cm mellanrum.
Sen höst: Kapa stjälkarna till ca 25 cm ovan jord och täck med ett ordentligt lager halm. Det gör i bästa fall att tjälen håller sig på avstånd ett tag in på vintern.
Från sen höst och till våren kan jag skörda jordärtskockorna. De växer sig kraftiga och fina på sena hösten och därför skördar jag inte tidigare. Skockorna är mariga att lagra så jag låter dem stå kvar i landet och skördar då jag kan och behöver dem.
Jordärtskockor har en sällsynt god smak. Jag använder dem gärna i mos, gör puré, gratäng eller ugnsbakade. Som pommes är de suveräna! Nedan finns länkar till två recept på mat med jordärtskocka.
I köksträdgården är jordärtskockorna riktiga utropstecken som ger höjd, vindskydd, insynsskydd och spänning. Jag tycker mycket om dem, både till utseende och smak!
/Sara Bäckmo
Läs mer om jordärtskockor här:
Skockorna lagras i jorden
Mos på jordärtskocka
En jättegod knöl