Odla inomhus: Smörgåsgrönsaker
Följ med när jag startar årets inomhusodling av smörgåsgrönsaker! Äntligen är det dags att odla små blad och skott inomhus. Växtbelysningen är startad och fröerna ska sås.
I november börjar de färska grönsakerna från sommarens odling att tackla av. Bladen är inte lika fräscha och förrådet av tomater är på upphällningen. Jag märker hur vi tullar på regeln/uppmaningen/önskan om att äta något grönt på alla mackor som inte har sötsaker på. Jag tar det som ett tecken på att min inomhusodling behöver startas upp. Gärna snabbt!
Vintern 2023-2024 hade jag en synnerligen bra inomhusodling i min frustuga och jag har förberett för att göra en liknande odling i år. Fast lite bättre, såklart.
Här i mitt lilla extrahus kan jag odla allt jag vill utan att det inkräktar på familjens ytor hemma, vilket är väldigt praktiskt. Annars funkar en tvättstuga, bokhylla med växtbelysning, oanvänd källarutrymme eller annat precis lika bra.
Läs mer: Tips för att odla pyttesmå blad
Ett bord och en växtbelysning
Grunden för min inomhusodling är väldigt enkel; ett bord där växterna ska stå och en växtbelysning. I år har jag valt en liten mindre yta för att inte riskera att belamra den med en massa andra bra-att-ha-växter. Här ska bara smörgåsgrönsakerna bo.
Växtbelysningen köpte jag förra året och är av en typ som jag har flera av sedan tidigare - fast lite större. Det här är Impectas egen växtbelysning - 120 cm lång och med 80 W. Den finns också som kortare lampa - 60 cm. Den längre lampan har kraftigare ljus än den korta och kan täcka ett större område genom att hänga lite längre ifrån växterna. Det är väldigt praktiskt. Och det växer kanon under den! Just nu är det min bästa växtlampa och den passar fint både till att odla smörgåsgrönsaker inomhus till att driva upp plantor inne under vintern.
Läs mer: Måste man ha växtbelysning - läs om mitt experiment
En växtfabrik för små blad
Det som funkat så bra i min lilla bladodling till smörgåsar är att odla många små tråg med olika blad - vid upprepade tillfällen. Jag driver fram dem här i min frustuga (som också är mitt kontor som jag därför besöker ofta) och tar med mig ett fat hem när det som redan står på matbordet tar slut. Lite som min egen affär.
Det går att använda en mängd olika tråg till odlingen, jag har flera praktiska i hårdplast. Men i år startar jag odlingen med finare fat. Jag vill att det ska se fint ut på matbordet!
De grunda faten i keramik hittar du i min webbutik som blomfat. De är egentligen gjorda för att ha en blomhållare i, som används för att arrangera blommor med. En odlarvän tipsade om att faten är grymma att odla skott i och det har hon verkligen rätt i! Jag fyller dem med jord vattnar igenom utan att det blir en massa vatten stående i botten, och sår sedan mina fröer tätt på jordytan.
Fat likt de på bild behöver ingen särskild bricka att stå på under växtbelysningen. På bilderna nedan ser du hur det kan se ut när odlingskärl med dräneringshål i botten står på en bricka under växtbelysningen. Det funkar lika bra det också!
Läs mer: Tre viktiga tips om växtbelysning
Smakrika blad till inomhusodling
Det finns en uppsjö olika blad och örter som passar att odla inomhus på vintern. Jag försöker att inte starta allt samtidigt, eftersom jag ska fortsätta att så en gång per vecka i några månader framöver. Fem fat blir bra till en början och därefter fylls de på allteftersom vi skördar.
Jag startar min odling med:
- smörgåskrasse
- knölfänkål
- dill
- bockhornsklöver
- rucola
- ärtskott
- basilika
Om du vill ha fler förslag på goda blad att odla inne så kan du kika på min frölista hos Impecta.
Läs mer: Odla ärtskott inomhus i smart låda
Tricket för lyckade blad
Blad att skördas till smörgåsgrönsaker kan odlas på många sätt inomhus. Vi kan odla växterna under längre tid och då få större blad att skörda, eller så odlar vi mindre blad som blir färdiga snabbt. Jag älskar de små skotten och minibladen. De är så smakrika och precis vad jag behöver i form av grön pepp på senhösten och vintern.
När så här små blad odlas brukar jag vara noga med att så fröerna tätt. När de växer upp bildas en tät grön matta i fatet - perfekt att klippa som skott och småblad till smörgås. När vi odlar inomhus vill vi såklart maxa den värdefulla ytan under växtbelysningen och därför tycker jag det är onödigt att så för glest. Små blad skördas tidigt och ska inte stå länge på fatet, så de behöver inte en massa extra utrymme.
Läs mer: Om temperatur för att odla grönsaker inomhus
Till odlingen använder jag vanlig planteringsjord, alternativt urnjord om jag råkar ha det stårende. Aldrig näringsfattig så-jord. Sådden kan stå i vanlig rumstemperatur, oavsett om du har det varmt eller svalt hemma. Eftersom just de här bladen inte ska bli så stora gör det ingen större skillnad, bara det är tillräckligt varmt för att kicka igång fröerna så de gror bra.
Tänk på att inte vattna ihjäl sådden! Det är särskilt viktigt om du odlar i tråg som saknar dräneringshål.
Svalt och ljust
Här i min frustuga är det ganska svalt i köket. Det passar många av våra vanligaste bladgrönsaker bra, de utvecklas väl när det inte är kanonvarmt. Eftersom jag har växtbelysningen på behöver jag inte oroa mig för att det är mörkt i köket när dagsljuset ute dippar.
Växtbelysningen brukar jag ha kopplad till en timer, som slår på ljuset 12-16 timmar. Det brukar passa för så här små blad som inte ska växa sig till fullstora växter. Om jag odlar till exempel pak choi och andra asiatiska kålsorter som ska stå länge i kruka brukar jag dra ner antalet ljusa timmar, eftersom just asiatiska kålsorter ibland blir stressade och går i blom av för mycket ljus. Det gäller också rädisa, mizuna, salladskål, spenat och rucola.
Läs mer: Måste man gödsla små växter inomhus?
Nu är sådden klar och jag kan bara vänta. Först att skörda blir bockhornsklöver (det brukar ta under en vecka att få skott av den), smörgåskrassen och därefter ärtskott, de brukar bli klara en, respektive två, veckor efter sådd.
Varje vecka sår jag sedan en-två nya fat och har läckra småblad att skörda varje dag. Senare på vintern kan jag också skola om några plantor så de får växa och bli större. Det passar till exempel för pak choi, sallat, grönkål, basilika och andra örter.
Bilden ovan är från min inomhusodling av smörgåsgrönsaker förra vintern. Uppsättningen var precis likadan, men jag odlade då alla möjliga växter på samma plats och i vanliga odlingstråg. I år (eller snarar i vinter) håller jag isär växtplatserna och gör blad-odling och förodling på två olika ställen för att få plats med mer. Dessutom odlar jag bladgrönsakerna till smörgås i finare kärl, eftersom jag blev så glad av att se de vackra keramikskålarna på matbordet.
Håll nu tummarna för att jag lyckas hålla årets lilla blad-fabrik just till blad, örter och andra små växter just till smörgåsarna! Du vet hur det är sen när jag-ska-bara kommer på besök.... det blir så knöligt och man glömmer plötsligt vad man lovat sig själv. Tur då att jag har fler bord. Och fler växtbelysningar.
/Sara Bäckmo