Stäng menyn

Inomhusodlade tomater - med och utan växtbelysning

Blir det någon skillnad när man odlar tomater inomhus med eller utan växtbelysning? Se resultatet av min lilla studie under vintern och avgör själv.

Olika storlekar på tomatplantor

Från vänster; tomat odlad i fönster utan växtbelysning, tomat odlad på bord i rum utan växtbelysning, tomat odlad i svalt rum med växtbelysning. Foto: Ida Sjöö.

 

Idag vill jag visa hur olika tomater växer inomhus beroende på hur tillgången på ljus ser ut. Jag hoppas att det ska ge dig som är ny med att odla en bild av hur stora skillnaderna är. Det är absolut inte en självklarhet att ha växtbelysning, men om du vill odla inomhus och starta sådder inför säsongen tidigt bör du veta varför det är en god idé att använda växtbelysning. Om du inte har växtbelysning är det många gånger bättre att starta sådder senare, eftersom växterna ändå inte växer optimalt inne under vintern.

Tomatplantorna jag visar i det här inlägget är alla sådda och senare omplanterade vid samma tillfälle. Du kan se en video när jag planterar dem i länken nedan.

 

Se mer: Novembertomater - Planterar om tomater i kruka

 

Om plantorna

Tomaterna i det här experimentet är av sorten 'Vilma'. Det är en låg kruktomat som blir cirka 40 cm hög. Jag odlar den i kruka på vintern för att skörda tomater inomhus. Plantorna står i rum som är 15-18 grader varma och växer därför generellt långsammare än i varmare rumstemperatur.

Två av plantorna står i krukor anpassade efter växtens storlek. Stor växt - stor kruka. Liten växt - liten kruka. Och den med sämst förutsättningar sattes i en lite snyggare lerkruka, enbart för att jag var kaxig och visste att kontrasten på bild skulle bli större då. Ha ha!

Alla växterna har gödslats vid samma tillfälle, med en dos lagom för respektive kruka. Jag har enbart gödslat plantorna med kissvatten.

 

Läs mer: Gödsla inomhus med kiss

 

Tomatplantor med växtbelysning

I köket i ett svalt hus står två tomater av sorten 'Vilma' med växtbelysning tänd 14 timmar per dygn. Foto: Ida Sjöö.

 

Blommor på tomatplanta från växtbelysning

Bladen är frodiga och stora under växtbelysningen och plantan blommar flitigt. Foto: Ida Sjöö.

 

Tomater med växtbelysning

Två av plantorna står under en superenkel växtlampa i köket. Där är det svalt och mörkt och kanske inte lämpligaste platsen för tomater. Dessa plantorna har bäst förutsättningar, så de fick bo på sämsta platsen.

Krukorna är av plast och storleken valdes för att passa den aktuella plantan vid omplanteringen. Alla tomater är planterade i vanlig planteringsjord. Omplanteringen gjordes i mitten av november.

Bilderna ovan visar hur tomatplantorna ser ut i januari. De har vuxit fint och haft bra fart hela tiden. Bladverket är friskt grönt, kraftigt och frodigt. Plantorna har massor av blommor och små fruktämnen på gång.

Tomaterna har redan hunnit drabbas av bladlöss, men de har försvunnit nästan helt och plantorna är helt oberörda.

 

Läs mer: Tomater från sådd till skörd

 

Tomater i fönster - utan växtbelysning

I vardagsrummet är det något varmare och här står några plantor  i ljust söderfönster. Plantorna var stora och frodiga vid omplanteringen, men fick något mindre krukor eftersom min gissning var att de skulle växa långsammare. Ibland är det inte alls en fördel att ha stora krukor med mycket jord, det kan skada plantorna snarare än att hjälpa dem.

Växterna har sedan omplanteringen stått i rumstemperatur vid fönstret, utan någon extra växtbelysning alls.

På bilden nedan ser du en fortsatt fin planta, som vuxit lite men inte utvecklats så mycket som plantorna under belysning. Allt på växten är mindre; huvudstammen är klenare, den har inte lika många sidoskott, bladen är mindre med ljusare grön färg och de blomknoppar som bildats har trillat av. Plantan är fortfarande i fint skick.

I krukan har växten ännu inte vuxit fram rötter som fyller ut jorden i krukan.

Den här växten överlever fint i fönstret, men om den hade drabbats av bladlöss eller annan ohyra hade den inte haft lika bra reserver att ta av för att härda ut.

 

Tomatplanta som stått i fönstret

Tomaten bor i fönstret och överlever utan växtbelysning. Men den växer inte fort och har inte kraft att producera varken blommor eller frukt. Foto: Ida Sjöö.

 

Planta i rummet - utan växtbelysning

Ungefär 2 meter in i rummet på mitt arbetsbord står ännu en tomatplanta - utan växtbelysning. En del frågar nämligen om de kan ha växter på ett bord inne i rummet, utan lampa, eftersom det inte finns plats vid fönstret.

Den här växten sattes i en fin lerkruka, ungefär så som jag tror att många gärna vill se en vacker inomhusodlad tomat. Växten var i bra skick vid omplantering, har fått samma slags jord, vatten och lite näring.

De senaste månaderna har den knappt vuxit något alls. Bladen har ett efter ett blivit dåliga och trillat av. Den har blek färg i bladverk och stjälkar, bara ett sidoskott och alla blomknoppar trillar av efter en kort tid.

 

Tomatplanta som stått i mörkare del av rummet

Den här stackaren står på ett bord en bit in i rummet. Den är klen, men den lever. Foto: Ida Sjöö.

 

Planta från mörkade del av rummet med knoppar

Ett sidoskott har plantan lyckats producera, i övrigt är det klent med blad, blommor och ork. Foto: Ida Sjöö.

 

Ljus är växternas mat

Vilken tomat skulle du välja? Och vilken tror du har bäst förutsättningar?

Sammanfattningsvis kan man säga att om du vill börja odla grönsaksväxter inomhus under vintern, är det en god idé att skaffa växtbelysning. Om du inte vill ha växtbelysning ska du vara beredd på att växterna utvecklas sämre, har sämre förmåga att stå emot angrepp (och angrepp kommer inomhus - var så säker) och inte presterar så bra som du tänkt. Små plantor kan till och med stryka med om de saknar ljus.

Om din önskan är att driva fram grönsaker inomhus på vintern som du kan skörda, så ser du tydligt i mitt experiment att det knappt är lönt om du inte har extra ljus. Växterna lägger all sin energi på att överleva och låter blomknopparna falla eftersom de inte kommer att klara att bära frukt - än.

Ibland är det lätt att glömma vad växterna behöver och liksom utgå från att det är fel på växten när det inte blir som vi tänkt oss. Men dumförklara inte växten. Det kanske är du som inte vet vad den vill ha?

 

Läs mer: Tre viktiga tips om växtbelysning 

 

Om du inte har växtbelysning

Det är ju inget måste att ha växtbelysning, det går att få oerhört fint resultat ändå. Men du bör tänka lite mer noga då på hur du odlar. Detta kan du fundera på:

  • starta sådderna något senare då vårt vanliga dagsljus räcker till, mars är lagom
  • ställ alltid plantorna i fönster eller på bänkar alldeles vid fönstret
  • se till att dra ner på värmen i rummet, då värme och brist på ljus gör plantorna rangliga och klena
  • vattna och gödsla ej för mycket, växter som växer långsamt förbrukar mindre vatten och näring
  • komplettera med sådder gjorda utomhus i till exempel växthus

 

Tomatplantor som stått på olika ställen

Förhoppningsvis överlever alla tre plantorna mitt test, så att också de två till vänster får mer energi när våren kommer och kan ge frukt under sommaren. Men, visst är skillnaden stor! Foto: Ida Sjöö.

 

Hur kommer det att gå med mina tomater tror du? De stora frodiga plantorna har fått flytta till varmare rum och står nu i ett soligt fönster - fortfarande med växtbelysning på som komplement då dagsljuset fortfarande är klent. Frukterna är fortfarande gröna men jag räknar med att de börjar mogna snart. I mars hoppas jag ha min första tomat redo för skörd.

De övriga två tomatplantorna kommer att klara sig fint, om jag bara inte får massvis med bladlöss eller annan ohyra. När dagsljuset ökar nu på våren får plantorna mer energi. De kommer sakta men säkert att växa till sig och ger säkert lika fin skörd på sommaren. Men de kommer inte att hinna ge skörd i mars-april, det är en sak som är säkert.

När det blir varmare ute planterar jag om mina kruktomater och ställer ut. De trivs också fint i växthus. Om jag har många plantor brukar jag plantera dem ute i köksträdgården, där ger de fin skörd en bra bit in i hösten.
/Sara Bäckmo

16. februari 2022