Stäng menyn

Odla gurka inomhus

Här visar jag årets tidiga gurkplantor och berättar om planen för dem under våren. Dessutom ger jag några korta tips för inomhusodling av gurka och svarar på era frågor från gurk-tråden på Instagram.

Fura små gurkplantor fotograferade på rad, i svarta små krukor.

Här är mina fyra gurkplantor som jag odlat upp för tidig skörd inomhus. Fotograferade ute i tunneln dock på grund av bättre ljus där.

 

Ni var otroligt många som gillade min lilla gurkbild från inomhusodlingen på Instagram. Bland kommentarerna ställdes massor av frågor om gurkorna, så jag tänkte berätta lite hur jag gjort.

De flesta bilderna på plantorna i inlägget är tagna i tunnelväxthuset en solig dag, helt enkelt för att det är så svårt att ta bra bilder i fönstret jag odlar. Där är det nämligen motljus och växtbelysning på en och samma gång och det blir bara inte bra.

 

LÄS MER: RABATT PÅ KRUKOR OCH BRÄTTEN FRÅN GJORDNÄRA UNDER 2023

 

En fönsterhylla med växtbelysning och plantor under.

Här står gurkplantorna just nu. När de planterats om inom kort får de växa vidare på verandan där jag har mer plats.

 

De här fyra gurkplantorna växer inomhus i ett fönster i tvättstugan. Det är ett av våra varmaste rum i huset, eftersom det finns golvvärme här, och håller kanske 18 grader just nu. Plantorna är framdrivna enbart för att ge en tidig skörd av ett gäng gurkor inomhus. Om de ser fina ut eller om jag tagit sticklingar av dem som ser bra ut kan dessa sedan sättas ut i tunneln. Men i första hand är det bara lyxplantor för att vi längtar efter riktigt goda gurkor som odlats hemma.

Dessvärre har jag tappat anteckningen om exakt när gurkorna såddes, men det borde vara i januari. De två sorterna är; 'Sonja' (Runåbergs) och 'Katrina' (Lindbloms). Bägge är valda för att de ger skörd tidigt. Det står oftast i sortbeskrivningen bak på fröpåsen eller i infon i nätbutiken. Sorter som inte uttryckligen beskrivs som tidiga eller snabbväxande är oftast inte det.

 

Läs mer: Frukostbröd med gurka och honung

 

En liten ranka med många små gurkfrukter utefter.

Det sitter redan massor av små minigurkor i bladvecken som håller på att utvecklas. Dessa sorter kan skördas då gurkorna är ganska små, vilket gör att vi inte behöver vänta så länge.

 

Jag har sått dem inomhus i krukor med planteringsjord, som sedan fått gro på en värmematta. Därefter har de fått växa vidare i fönstret under växtbelysning. De är omplanterade efter groningen till varsin liten 7,5 cm-kruka. Snart är det dags för omplantering igen, jag ser att krukorna lättare torkar ut nu. Gurkor växer snabbt och dricker mycket vatten. Det är förresten av den anledningen jag tycker det är en dålig idé att börja driva upp gurkor till sommarens odling redan nu - de tar alldeles för stor plats inomhus och drabbas allt för lätt av angrepp. Vid omplanteringen sätter jag två plantor tillsammans en större kruka, det är lättare att bara behöva ta hand om två uppbindningar och det brukar bli okej.

Växtbelysningen nu lyser cirka 14 timmar per dag här i tvättstugan.

 

Frågor om gurkor från Instagram

Vilken sort funkar i kruka?

Vad jag vet från min odling funkar i stort sett alla gurkor i kruka. Men till fönsterodling tycker jag att man ska välja sorter som är uttalat tidiga, så man får tidig skörd. Dessutom är det bra att välja de kortfruktiga sorterna, som inte utvecklar så stor frukt att det blir svårt för den att växa ordentligt. De flesta fröfirmor på nätet har ett bra utbud av gurka att välja från, läs sortbeskrivningen noga bara.

 

Vilken sort odlar du och vad har du för växtbelysning?

Sorterna här är alltså 'Katrina' och 'Sonja'. Här i fönstret har jag en liten armatur från Nelson Garden som är upphängd i krokar i fönstret och i hyllplanen som jag satt i fönstret.

 

När är den sådd?

Gurkor växer snabbt och trots att jag saknar anteckningen om när jag sådde kan jag ändå gissa mig till att det var i januari.

 

Ett gurkblad med ljusa fläckar.

Så här ser ett angrepp av trips ut när det fortfarande är ganska tidigt. De små fläckarna är kalätet blad som tripsen ätit upp underifrån och endast lämnat ett litet "skinn" kvar av.

 

Klarar de sig utan ohyra?

Nej! Och det här är egentligen ett ganska stort kapitel. Jag har mycket svårt att hålla mina inomhusodlingar fria från angrepp, mina förväntningar på odlingen är därefter. De första inomhusodlade gurkplantorna blir sällan så fina att jag kan sätta ut dem i växthuset eller på friland sedan.

På övriga plantor i odlingen har jag en hel del bladslöss just nu och försöker bekämpa dessa med nyttodjur. Mina gurkplantor ha redan drabbats av trips - som är en av de mest vidriga skadedjuren tycker jag. De är så små att de bara syns om jag riktigt noga synar bladens undersidor, men skadorna efter angreppen syns tydligt. Tripsarna sitter på undersidan av bladen och syns som små, små streck i brunt, svart och gult som rör sig. Ett bra öga kan också se de gulgröna larverna. De går inte att se en bit från plantan, därför är det många som missar att de har trips.

 

Läs mer om trips här

 

Trips sprider sig hejdlöst och går på gurkväxter. Det finns bra nyttodjur att plantera ut som minimerar skadorna och jag tycker det är en bra idé att göra det om trips upptäcks.

Ohyran är en stor anledning till att jag inte förodlar gurkor till min odling inomhus. Jag driver istället upp plantor till sommarodlingen i vårvarmt tunnelväxthus senare under våren. Om om några första plantor inomhus blir drabbade och stryker med efter att vi kunnat skörda några veckor - ja, då får det vara så.

 

Hur mycket växtbelysning?

Här i hallen har jag ingen tajmer, jag tänder är jag går upp och släcker när jag går och lägger mig. Oftast blir det 14-16 timmars ljus.

 

Hur ska man beskära gurkor för maximal skörd?

Detta tvistar de lärde om. Jag tror inte att gurkor ger bättre skörd om de beskärs, men många av oss klipper ändå i plantorna. Själv gör jag det för att få hanterbara plantor för mina odlingsplatser. När jag odlar i tunnelväxthuset odla jag oftast gurkor på höjden. Den första tiden beskär jag plantorna genom att ta bort sidorankor och en del av bladverket, för att kunna leda upp gurkorna längs linor och nät på ett bra sätt. Senare på säsongen är det helt omöjligt att kontrollera dem så, då låter jag bli. Utomhus tar jag bara bort rankor som växer helt åt fel håll om plantan blir svår att kontrollera.

 

Hur stor kruka har du?

De har olika stora krukor vid olika tidpunkter i tillväxten. Generellt trivs grönsaker bättre i små krukor, med lagom mycket jord runt fötterna den första tiden. Sedan anpassas storleken på krukan allteftersom växten växer. Anledningen till att man inte vill ha för mycket jord är att rötter och den nedersta delen av stjälken kan fara illa om tung blöt jord sluter tätt kring plantan. Så snart jag ser att jorden torkar upp snabbt eller att plantan helt enkelt vuxit ur krukan, då planterar jag om.

 

Många säger att tomat och gurka inte trivs tillsammans, är det så?

De flesta av oss har inte möjlighet att odla tomat och gurka i separata växthus och dessvärre gör nog den informationen att det blir svårt att se möjligheter i den egna odlingen. Jag och många med mig odlar gurka och tomat i samma växthus utan problem. Som jag förstått det har den här "regeln" sin grund i att tomat och gurka helt enkelt har lite olika syn på vad som är en bra växtplats. Gurkor gillar fuktiga miljöer och bangar inte för ett tunnelväxthus där det bildas mycket kondens, till exempel. Medan tomater ju riskerar att drabbas av mögelsjukdomar när det är extra fuktigt. Ett alldeles vanligt svenskt lagom duger fint här och det blir bra skörd om de växer i samma växthus med.

 

Vad gödslar du med inomhus?

Jag gödslar med lakvatten av bokashi blandat i vatten och kiss blandat i vatten.

 

Läs mer: Lakvatten av bokashi

 

Odlar du dem inne hela tiden?

Ja, de här inomhusodlade gurkplantorna brukar vara ganska skruttiga efter några månader. Det har kanske varit lite si och så med vattning och gödsling och de blir helt enkelt lite trötta och slitna. Något år när jag haft ok plantor har jag tagit sticklingar av dem eller gjort avläggare som odlats fortsatt ute eller i tunnelväxthuset. Men oftast åker de ut i täckodlingen eller på nån kompost.

 

Ja, man skulle bo i Skåne...

Det är nog många som önskar till och från. Men att odla grönsaker inomhus i fönstret kan alla göra, oavsett var vi bor eller vilken årstid. Det är egentligen bara utrymmet och den egna kapaciteten i form av tid och ork som avgör. En bra växtbelysning tycker jag att alla odlare ska försöka investera i. Det blir så otroligt mycket roligare och skapar möjligheter till att både driva upp egna små plantor och kanske odla någon lyxig inomhusgrönsak vid en tid på året då det annars inte är möjligt.

Särskilt roligt tycker jag att det är att göra tillsammans med barnen! När barnen ser de små plantorna spira, följa gurkorna som växer fram, ja då blir de nyfikna. Jag med! En del tycker att det är onödigt att ha växtbelysningar och klagar på att det drar onödigt mycket energi. Men hallå, tänk på alla tekniska prylar folk har i sina hem som står påslagna hela tiden. Och små akvarier och belysning i vitrinskåp och sånt där. Själv tycker jag att växtbelysning är väl motiverat i ett hus, särskilt som vi ju kan äta det som växer under lamporna. Så nej, man behöver inte bo i Skåne för att odla gurkor inomhus på vintern. Det funkar överallt!

 

Fyra knep för tidig inomhusodling

  • Satsa på sorter som beskrivs som tidiga eller snabbväxande så de hinner bli färdiga.
  • Använd alltid växtbelysning under den mörka årstiden.
  • Plantera in nyttodjur som begränsar eventuella angrepp.
  • Glöm inte att gödsla regelbundet, lite åt gången är bättre än mycket på en gång.

 

En liten gurka och tomat bredvid varandra i vårsolen.

Den här bilden är tagen i mars 2017 - första gurkan och första inomhustomaten. Troligtvis blir skörden tidigare i år.

 

Hoppas du har nytta av mina tips och vågar prova något i fönstren, antingen under kvarvarande vinter eller till hösten. Lycka till!
/Sara Bäckmo

22. februari 2019