Odla färsk vitlök för vårskörd
Dags att skörda färsk vitlök på våren! Den läckra vitlökspurjon är god både färsk och tillagad och en viktig grönsak tidigt på säsongen. Odla och ät!

Nyskördad färsk vitlök att använda till kvällens middag. Skördad 6 maj 2025.
När vårens grönska drämmer till gäller det att ha preppat köksträdgården med ätbart som levererar snabbt. Jag vill ha mycket grönt i lagom mängd, att använda både färsk och tillagad - varje dag. Som tur är har jag planerat för det här ända sedan i höstas och redan i april-maj finns det därför gott om skörd. En av mina favoriter att skörda tidigt är vitlök.
Gissningsvis tänker du att vitlök är en grönsak för smaksättning i första hand, som ser ut så som vitlök gör i matbutiken. Men, vitlök kan skördas i många fler stadier och ge värdefull mat på andra vis!
Tips: Bli medlem och gå med i vår härliga medlemsgrupp!
Vitlök sätts på hösten
Traditionellt odlas vitlök genom att vitlök sätts på hösten och skördas i mitten-slutet av sommaren som fullstora vitlökar med många klyftor. Dessa kan sedan torkas och lagras, och till och med användas som eget utsäde. Vitlöken kan också skördas mycket tidigare på året. På våren växer vitlöken ungefär som en lite mindre purjolök och den är då väldigt värdefull.
Färsk vitlök kan skördas och användas precis som purjolök. Jag kallar den till och med för vitlökspurjo. Eftersom löken odlas under hösten-tidig vår och sedan tas bort ur landet vid skörd, så kan växtplatsen sedan användas till andra grönsaker som vårplanteras. Det gör det lätt att odla mycket färsk vitlök för vårskörd, utan att ockupera växtplatserna och ställa till det inför sommarens grönsaker. Så bra ju!

Den tidigaste vitlöken odlar jag i en upphöjd pallkrage, fylld med kompost, gräsklipp och annat som ger mycket näring.

Tidiga sorter växer snabbt och ger en rejäl lök att skörda tidigt. Hela växten är ätlig!
Är det värt det?
Färsk vitlök likt den på bilderna går inte att köpa i matbutiken, så det är svårt att göra en bra och rättvis jämförelse. I början av maj finns salladslök (endast från Egypten) att köpa i matbutiken, ett knippe med fyra lökar som var och en i storlek ser ut ungefär som en färsk vitlök. Priset är 15 kr för fyra lökar.
En sättvitlök innehåller cirka 15 vitlöksklyftor att sätta, vissa sorter fler - andra något färre. Varje sättlök kostar cirka 40 kronor att köpa som utsäde, vilket ger ett pris på 2,7 kronor per skördad färsk vitlök. Det är ungefär 1 krona billigare än importerad lök från Egypten - odlad med bekämpningsmedel och konstigheter vi helst vill slippa, samt lång transport.
Är det värt det? Ja!!!!!
Färsk vitlök är prisvärd, extremt god och så färsk att det inte går att få från butik.
Läs mer: Odla vitlökspurjo hemma

Nedre delen av löken är jordig efter skörd och putsas sedan för att bli riktigt fin.

Kolla så läcker! Löken kan användas färsk och tillagad. Det är lätt att odla mycket för att få fram en bra skörd innan sommarens lök är stor nog.
Odla din vitlök själv
Vitlök odlas från certifierat utsäde, som genomgått de kontroller som EU har för växtmaterial som ska användas till utsäde. Använd ALDRIG vitlök (eller andra växter) från matbutiken som utsäde. Dessa kan vara behandlade med olika medel (groningshämmande medel är vanliga behandlingar av lök) och dessutom föra med sig virus och skadegörare från andra länder som vi inte vill ha i vår trädgårdsjord.
Läs mer: Tips om växter och utsäde från Jordbruksverket
Sättvitlök säljs med start på sommaren genom förköp och levereras på hösten, vanligtvis med början i oktober. Jag säljer då flera fina sorter av vitlök. Om du vill kika på sorter jag hade till försäljning 2024 kan du kolla här. Flera av dem (kanske till och med alla) återkommer i år.
Till den här tidigaste skörden passar de tidigaste sorterna bra, liksom de klassiska sommarsorterna. Sena vitlökssorter växer inte lika snabbt och är inte så biffiga tidigt på säsongen, så de brukar jag undvika.
Sorter som passar bra till skörd av färsk vår-vitlök/vitlökspurjo är till exempel:
- 'Sprint'
- 'Aulxito'
- 'Primor'
- 'Sabadrome'
- 'Thermidrome'
Jag har odlat årets tidigaste vitlök i en väl gödslad pallkrage, där bokashi-kompost grävts ner på hösten innan vitlöken satts. Klyftorna har satts mycket tätt i jorden. På vintern har ett skyddande lager av gräsklipp lagts på och ett lock har delvis skyddat när det varit mycket blött eller kallt. När jorden tinade på senvintern har jag gödslat med hönsgödselvatten (pelleterad hönsgödsel uppblött i vatten).
Från april kan jag skörda den goda löken!
Övrig vitlök växer under tiden på andra platser och kommer att skördas som vanlig vitlök i juli-augusti.
Läs mer: Odla vitlök i pallkragar

Gott hemskördat till kvällsmat: färsk vitlök, pak choi och svartkål.
Färsk vitlök i maten
Vi använder färsk vitlök till det mesta där vi behöver lök. Den används strimlad i all typ av matlagning. Den ger en fin löksmak, med dragning åt vitlök - såklart. Om du tycker/tror att vitlöken blir för dominerande kan du först värma löken i smör i en kastrull så den blir mjuk, då blir den också lite mildare.
Utöver att användas i matlagning är färsk vitlök otroligt god som ett eget tillbehör. Jag delar vitlöken på längden och skär hela stjälken i två-tre delar, för att sedan långsamtsteka i smör eller olivolja. Otroligt gott!
Hela löken kan också användas färsk; i sallader, dressingar, som smörgåsgrönt och dekoration. Prova!
Läs mer: Skillnadens recept där vitlök ingår som ingrediens
Hoppas nu att du suktar efter egen färsk vitlök i massor nästa vår! Nu ser vi fram emot vitlökspremiären på webben om några veckor. Håll utkik så du inte missar "släppet"!
/Sara Bäckmo