Stäng menyn

Odla ärtskott inomhus i smart låda

Alla kan lyckas med ärtskott! Här ser du min smarta odlingslåda för att odla massor av ärtskott inomhus på vintern. Fyll fönstret med grönt att knapra på - så nu så har du fint att skörda till nyår!

Närbild på en plastlåda med massa rötter inuti och gröna ärtskott upptill.

Så här fint kan du odla ärtskott i den smarta odlingslådan.

 

Med en enkel sådd av gula ärter var vecka kan den mörka årstiden förgyllas med läckra gröna skott. Ärtskott är omtyckt hos de flesta - en smakrik mild grönsak. Dessutom blir det en hel del volym av skotten, så de känns verkligen värdefulla att odla.

Bäst nytta har en familj av lite större sådder, alltså inte några enstaka ärter i en liten mugg. Skotten klipps av vid skörd och det tar ytterligare några veckor för att få en ny skörd, så det är lika bra att odla en rejäl mängd på en gång.

I det här inlägget visar jag hur jag gör en superenkel låda att odla ärtskotten i - perfekt återbruk blir till en lagom stor bytta som producerar massor av skott.

 

LÄS MER: RABATT PÅ KRUKOR OCH BRÄTTEN FRÅN GJORDNÄRA UNDER 2023

 

Odla ärtskott - vad är det?

Ärtskott är helt enkelt den första stjälken och de första bladen hos en ärta som gror. Det är vanliga gula ärter som sås, sådana som används för att koka ärtsoppa. Ärterna köps i matbutiken men för att förenkla för nybörjare har vi också valt att ha med ärter i min frökollektion Så året runt, som du hittar här.

Skott av ärter är väldigt tacksamt att odla eftersom de går att skörda åtminsstone två gånger från samma sådd. När man klippt av skotten en första gång växer de upp på nytt.

Ärtskott kan växa ganska bra i ett fönster på vintern och är inte lika känsliga för den mörka årstiden som mer ömtåliga grönsaker, till exempel tomater, rotselleri och chili.

 

En sådd av ärter sedd ovanifrån med gröna ärter som ligger tätt på jorden.

Gula eller gröna ärter kan användas till sådden. Andra med förstås, som sockerärter och andra ärter, men de är dyrare.

 

Detta behövs

  • 2 godislådor i plast + lock
  • borrmaskin + borr
  • vilken jord som helst
  • gula ärter

 

Gör så här

  • Borra hål i botten på en av lådorna, ett i varje hörn. Tänk på att kall plast lätt spricker, så det är enklast att göra det momentet inomhus. Det är hårdare plast i hörnen och längs kanterna, där spricker inte plasten lika lätt.
  • Lägg i cirka 5 cm jord i lådan med hål och platta till. Fyll upp med mer jord om det behövs.
  • Vattna jorden rikligt direkt från kranen och platta till så att jorden blir jämn. Låt rinna av i slasken en stund.
  • Sätt lådan med jord inuti den andra lådan, som på så sätt fångar upp eventuellt spillvatten.
  • Strö ut gula ärter över jordytan, tätt, tätt och tryck lätt ner dem mot jorden. De ska helst inte ligga i två lager eller för mycket ovanpå varandra. De ska inte täckas med jord.
  • Lägg locket över med lite glipa och ställ i fönstret eller under växtbelysning. Ärter gror vid ganska svala temperaturer men växer snabbast i rumstemperatur. Glöm inte att vattna emellanåt, men se till så det inte blir för blött.
  • När ärterna grott kan du lyfta bort locket eller öka glipan så att skotten luftas.

 

Observera att jag aldrig blötlägger mina ärter innan sådd, det är alldeles för pilligt. Genom att vattna igenom jorden ordentligt innan sådd, gärna med varmt vatten, blir ärterna så att säga blötlagda och sådda på en och samma gång.

 

 

Odla ärtskott - skörd

Cirka 14 dagar efter sådd är det dags att skörda första gången. Det kan ta längre tid om sådden står svalt och utan särskilt mycket ljus. Skotten ska då ha blivit cirka 10 centimeter. Låt dem inte växa alltför höga, då är de inte lika späda och krispiga, mer sega i konsistensen.

Klipp med en sax av skotten några centimeter från jorden. Använd som grönsak på smörgåsar eller i sallader och maträtter.

Ärterna kommer att växa upp ännu en gång och ge ny skörd några veckor senare. Glöm inte att vattna igen. Du behöver inte gödsla något.

När nästa skörd är gjord brukar ärterna ha gjort sitt, men ibland kan de växa upp en tredje gång. Sådden kan sedan tömmas ut i komposten och efter det används lådan till att så nya ärter.

 

Ärtskott i växtbelysning

Extra knubbiga och gröna ärtskott får du om du använder växtbelysning. Ett tips är att fylla krukor och tråg med ärtskott som kan odlas i spill-ljuset från växtbelysning, bredvid andra inomhusodlade grönsaker, om du inte vill ha en lampa enbart till ärtskotten.

Utan växtbelysning får skotten längre och blekare stjälk. Med växtbelysning blir skotten kompaktare, grönare och mer smakrika. Rekommendationen är att låta växtbelysning till inomhusodlade grönsaker lysa 12-14 timmar per dygn.

 

Läs mer: Q&A Lyckas med ärtskott inomhus

 

En bild på den genomskinliga lådan, med två på höjden, rötter och gröna ärtskott.

Ärtskotten växer jättefint i lådan och den smarta underlådan fångar upp vatten så att inget extra fat behövs.

Vanliga problem med att odla ärtskott

Ärterna möglar:

Det är för blött i jorden. Se till att överskottsvatten kan rinna ut ordentligt, den hemmagjorda odlingslådan ovan är perfekt till det. Om du odlar i ett tråg som står direkt på ett fat är det svårare för vattnet att rinna ur dräneringshålen. Prova då att lyfta upp odlingstråget och sätta några legobitar eller andra klossar mellan tråget och fatet under.

Om du vill odla ärtskott i tråg utan dräneringshål är det viktigt att bottna rejält med lecakulor eller grovt grus, men det känns lite slöseri för en sådd med ärter. Gör en smart odlingslåda istället.

Tänk också på att en sval och fuktig plats minskar avdunstningen från sådden. På varm plats, ovanför ett element eller liknande hålls jorden torrare.

 

Sådden torkar ut:

Det är för torrt i jorden. Lägg ett lock på sådden, eller täck med en plastfilm. Det är viktigt att ljuset når ärterna dock. Om sådden gjorts på ett väldigt tunt lager jord är det större risk att jorden torkar ut. Ställ den på en svalare plats, utan värme underifrån. Du kan också spraya sådden ovanifrån med vatten för att hjälpa till att hålla ärterna fuktiga under tiden de gror.

 

Bara ett fåtal gror:

Med största sannolikhet är det något fel på ärterna om de inte gror, eller att de störts av för blöt eller för torr jord under processen. Ärterna kan gro oregelbundet vid sådd likt ovan, eftersom en del av ärterna pressas upp ovanför de andra vid grodden. Innan fröet pressar ut sin första lilla grodd sväller det och då trycks ärterna bredvid upp något. De gror senare, om du fortsätter att hålla jorden fuktig.

 

Läs mer: Odla ärtskott i pallkrage

 

En arrangerad bild med byttor av gröna och röda blad.

Också andra bladgrönsaker kan odlas lätt i de smarta lådorna. Här syns sallat, dill och småblad av kål, samt skördade skott av bondbönor.

 

Det är lätt att lyckas med att odla ärtskott! Försök igen om du inte tycker det gått bra första gången. Gör någon liten justering: byt jord, ordna ett annat tråg att odla i eller ställ sådden på en annan plats. Ärtskott går också utmärkt att odla utomhus och är en särskilt bra växt att fylla några tråg eller backar i tidig på våren i växthus eller uterum.

Om du gör en sådd nu i dagarna hinner den bli färdig lagom till nyår. Gott. Lycka till!
/Sara Bäckmo

12. december 2018