Stäng menyn

Q&A: Lyckas med ärtskott inomhus

Fram med ärterna! Ärtskott är en utmärkt grönsak att använda på smörgåsar under vintern istället för gurka och tomater. Att odla dem själv är roligt och perfekt klimatsmart. Här har jag samlat vanliga frågor om hur man lyckas med ärtskott inomhus.

En bytta med illgröna ärtskott.

Ärtskotten är begärliga för alla i familjen, särskilt barnen älskar de gröna, goda skotten.

 

Idag söndag börjar vi äta av ännu ett härligt tråg med ärtskott. Jag har lyckats bomma igen min lilla odlings-smutt och förutom att kattungen rullat ihop sig i en låda blad har inte några endaste pillefingrar sabbat den här boxen med ärtskott. Seger!

Jag delade en bild på Instagram igår på de gröna läckerbitarna och fick massor av frågor. Inom kort kommer både video och blogginlägg som en liten guide för att lyckas med ärtskott inomhus, men jag smygstartar idag med lite frågor och svar, för det drällde in en hel del frågor till bilden jag delade.

 

Läs mer: Odla ärtskott i pallkrage

 

Närbild på ett trassligt grönt virrvarr av ärtskott.

En trasslig matta är precis vad vi längtar efter att sätta saxen i. Den såddes 23 november.

 

Pastöriserar du dina fröer inför grodd?

Nej, det gör jag inte. Och har aldrig kommit på tanken heller. Läser att en del frö kan innehålla bakterier som kan göra en sjuk. Men det här är ju ärter som är avsedda för mat och jag har svårt att tänka mig att livsmedel skulle behöva den typen av behandling.

 

Funkar det på sand?

Fröer som sås för skott kräver inte mycket och kan växa till och med på ett ark med toapapper eller bomull. Min gissning är att sand fungerar utmärkt.

 

Är det torra ärter eller i vätska i tetrapack?

Det måste vara torra ärter. När de har kokats eller på annat vis tillagats dör fröerna. Jag använder vanliga gula ärter, såna som man gör ärtsoppa av. Tänk på att köpa ärter som är hela, i en del butiker säljs ärterna i halvor och då gror de inte.

 

Har du extrabelysning eller inte?

Just den här låda står under spill-ljus i min lilla smutt under trappen där jag odlar blandade bladgrönsaker. Det är lyx. Oftast har jag lådorna ståendes i fönstret under vintern och det fungerar lika bra.

 

Hur varmt står de?

Det är ungefär sexton grader dagtid där de står just nu, då växer de lite långsammare. Vi har ett mycket dragigt hus, utan isolering i golven (det är bara trossbotten). Ärtskott är lyckligtvis inte så känsliga för temperaturer, varken kalla eller varma, och växer fint också i vanlig rumstemperatur. Utomhus växer ärtskott förvånande bra både tidigt på våren och sent på hösten då det fortfarande är rätt kallt.

 

Närbild på ärter som lagts på jord för att växa.

Jag täcker inte mina ärter med jord, de gror fint ändå och jag har sällan sådder som förstörs av mögel. Vattning sker underifrån på fat eller i tråget som sådden står i.

 

Hur undviker du att de möglar?

Det gäller att ha en bra fuktbalans i jorden. Jag tycker att det är bättre att inte täcka med jord, då dunstar en del fukt och ärterna får det de behöver underifrån. Jag är noga med att trycka fast ärterna på jorden. Ett litet lock ovanpå den första tiden gör att det blir lagom fuktigt, men lämna en glipa så överskottsfukt kan luftas ut.

 

Varför har du två godislådor?

Det ska jag berätta om senare i veckan!

 

Hur gör du för att få så kraftiga och fina ärtskott?

Jag sår många ärter, tätt, tätt i lådan och ser till att de kan växa optimalt. Just den här byttan står under extraljus/växtbelysning som är på ca 9 timmar per dygn. Om de står svalt växer de lite långsammare, om de står varmt blir de långa och lite tanigare. Svalt och ljust är en bra kombo.

 

Är detta inomhus eller i tunneln?

Detta är inomhus under trappen i köket. Jag har ärtskott på gång också utomhus i tunneln med i ett experiment.

 

Närbild på ett tråg med pigga gröna skott.

Ärtskott är så enkelt att odla att alla borde prova på. Skotten är mycket smakrika och passar utmärkt istället för gurka och tomat på smörgåsarna under vintern.

 

Det tar ungefär två veckor att odla fram ärtskott inomhus, från sådd till skörd. Så det är nu du ska så för att kunna avsluta året med grönt piff på mackorna! Tänk på att ärtskott faktiskt är en grönsak och att det går att äta riktigt mycket av dem. Skippa de små piffiga prydnadsodlingarna och odla rejält istället.

 

Läs mer: Stora tråg med ärtskott

 

Mer om ärtskott och småblad kan du läsa på bloggen senare i veckan!
/Sara Bäckmo

 

 

08. december 2018