Stäng menyn

Odla ärtskott i kruka

Kanske den enklaste grönsaken av alla - ärtskott. Lätt att glömma bort, men perfekt att så på vintern. Här får du tips om att odla ärtskott i kruka!

Ärtskott är toppen att odla i stora krukor i växthus och uterum. Titta, så mycket mat det blir! En stor kruka kan ge både skott till sallader, smörgåsar och dekoration till maten.

 

I min odling finns det favoriter som återkommer vartenda år. Samma grönsaker, samma sätt att så, samma sätt att skörda, samma sätt att äta. Ibland glömmer jag bort att tipsa om dem, eftersom de är så vardagliga och nästan lite grönt, skönt, tråkiga. Häromdagen blev jag påmind om det, när jag frågade alla i familjen vad de vill att jag ska odla under året.

- Jag vill ha.... ja men, mycket av alla våra vanliga grönsaker, sade min man Philip. Du vet sånt där som vi äter varje dag. Och jag vill ha mycket av det!

Är inte det det bästa man som odlare kan höra?!?

När jag scrollar genom vårbilderna i mitt enorma bild-arkiv på telefonen är det grönt rakt igenom. Och varje vår återkommer en stor drös med bilder på ärtskott i alla former. Ärtskott är och har varit en favorit i vår familj sedan start. Många ser inte ärtskott som en grönsak, utan mer som ett litet piff på tallriken. I vår familj är ärtskott grunden i sallader! Och nu när det är vinter är det dags att göra en första sådd ute i växthuset. För, ja - ärtskott kan sås på vintern!

 

Tips: Bli medlem och följ min trädgård i livesändningar i vår medlemsgrupp på Facebook!

 

Foto: Maria Fors Östberg

Sara med ett tråg med ärtskott

Foto: Ida Sjöö.

En bild på den genomskinliga lådan, med två på höjden, rötter och gröna ärtskott.

Ärtskotten växer jättefint i lådan och den smarta underlådan fångar upp vatten så att inget extra fat behövs.

Den här bilden är på ärtskott som såtts på sommaren i stora krukor. Det ser likadant ut på våren när de såtts på vintern.

 

Odling i växthus på vintern

I mina växthus har jag många större krukor som förbereds för vårplantering redan på vintern. Jag fyller upp dem med bokashi-kompost och toppar med jord. De är sedan startklara för tomater, paprika, meloner och annat. Men innan det blir dags att plantera dessa växter kan jag odla ärtskott i krukorna och på så sätt få en första skörd.

Läs mer: Vilka ärter används till ärtskott?

 

Odlingen är så enkel att den nästan är löjlig, och det är väl därför jag glömmer bort att tipsa om det varje år med.

Så här kan du göra om du vill odla ärtskott från sådd på vintern:

- fyll en kruka (stor eller liten) eller ett tråg med jord
- vattna gärna jorden lite om det inte är för kallt (om det är kallt se nedan)
- strössla ut gula ärtor från matbutiken på ytan, tätt
- täck med jord
- vattna lite till om det är plusgrader
- om det är kallt och snö ute kan du lägga snö på toppen istället, det smälter och ger fukt till jorden
- täck med fiberduk eller en bit genomskinlig plast
- ställ i växthuset eller i kallt uterum

 

Höstsådd i kruka sedd ovanifrån

Starten. Krukor med ärter som täcks med fiberduk. Lätt som en plätt!

 

Det som händer nu är att fröerna ligger i den kalla jorden och sväller, de förbereder sig för att gro. När jorden blir lagom varm tittar ärterna fram, det brukar vara väldigt tidigt. Sen växer de snabbt, även om det är kallt, och blir skördeklara långt före alla andra grönsaker i trädgården.

En sådd av ärtskott i min odling vintern 2023 utvecklades så här:

15 januari - sådd
februari - groning
20 mars - första skörd

 

Tips: Köp grönsaksväxter från Skillnadens handelsträdgård

 

ärter i en stor kruka

Det är vanliga gula ärtor från matbutiken som används till sådden.

 

Ärtskott i en korg.

Ärtskott är billigt att odla, gott att äta och ett fint tillskott av grönt tidigt på våren.

 

Till dig som har små barn

Nu är mina barn så stora att de inte längre hänger med mig ut i trädgården som förr. Men när barnen var små var de stora krukorna med ärtskott och andra små grönsaker riktiga barnmagneter. Barnen åt massor från de här krukorna, och grabbade stora nävar som trycktes in i munnen eller användes till deras lekar.

Du som har små barn som kanske inte gillar att äta så mycket grönsaker vid matbordet kan prova att odla ärtskott och andra bladgrönsaker i krukor på marken. Kanske kommer dina knoddar att bli nyfikna och vilja äta, precis som mina gjort?

I vår familj är barnen visserligen större nu, men de äter fortfarande ärtskott - inomhus. En låda skott på matbordet tar snabbt slut när tonåringarna mumsar lite i förbifarten!

Och ett bonustips till dig som har gnagare. Ärtskott är perfekt att odla till smådjur i bur!

 

Läs mer: Odla ärtskott inomhus i smart låda av godisaskar

 

Ett stort knippe färska ärtskott i spralligt grönt.

Precis lagom stora ärtskott redo att hamna på matbordet.

 

Ärtskott i kruka är perfekt för att få en första skörd från krukor där vi sedan odlar tomat, gurka och paprika till exempel. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Läs mer: Tips för att odla mat hemma snabbt

Odla i marken

Ärtskott funkar att odla på många fler sätt än i krukor, utomhus och inomhus. Jag har tidigare gjort inlägg om att odla ärtskott i pallkragar. Och om du har växthus tipsar jag om att det är toppen att odla ärtskott rakt ner i jorden, i odlingslådor och bäddar. Odla ärterna i rader eller i större sjok genom att bredså dem. Det går lika bra att så ärterna i marken nu på vintern, om jorden är tinad. Om jorden är frusen kan du lägga ut ärterna i strängar på jorden och sedan täcka med tinad jord.

Med andra ord, glöm inte att så ärtskott! De kan vara de tidigaste att skörda på våren. En vanlig grönsak, men så viktig och så god.
/Sara Bäckmo

07. februari 2024