Stäng menyn

Räkor med vitlök och spenat

Både färska och frysta grönsaker går att använda till den här såsen. God till ris och pasta, men allra bäst som fyllning i crépes.

Vitlök

Både färska och frysta grönsaker går att använda till den här såsen. God till ris och pasta, men allra bäst som fyllning i crépes.

Egenodlad vitlök är ofta mild och fin i smaken, inte så skarp som köpt kan vara. Vi har fortfarande en ordentlig fläta vitlök från förra året hängandes vid spisen. Det är sorten 'Clédor' som gått så bra att lagra, i snart tio månader.

Men nu äter vi så mycket vi kan för att inte behöva stå med ett knippe dålig lök framöver. Den här såsen/röran slukar en hel vitlök och är fantastiskt god. En av alla maträtter som stått på menyn vår tredje vecka med bara egenodlade grönsaker.

Du behöver:
Ett knippe bladlök, eller två stora kajplökar
Ett knippe färsk spenat
En hel vitlök
En påse frysta ekologiska, skalade räkor
3 dl grädde
Mjöl
(Fiskfond)
Salt

Börja med att strimla bladlöken tunt. Skala och skiva sedan alla klyftor i vitlöken. Skölj och strimla spenaten.
Fräs grönsakerna i en olivolja i en kastrull.
Häll på lite grädde, vispa i någon matsked mjöl och späd med mer grädde. Häll också i lite vatten så att inte såsen blir för gräddig.
Avsluta eventuellt med lite fiskfond och smaka av med salt och peppar.
Rör i de frysta räkorna några minuter innan servering och låt såsen värmas upp.

Såsen är god till ris, men kan också göras mer i konsistens likt en stuvning och användas som fyllning i crépes. Då klickar jag ut blandningen i en sträng på pannkakor, rullar ihop, strör över riven ost och gratinerar sedan i cirka 200 grader varm ugn i tills osten fått fin färg.
/Sara Bäckmo

Läs gärna fler recept här:
Falafel på bondbönor och andra blandade bönor
Fika med rabarberröra och yoghurt
Laxpasta med gräslök

23. maj 2015