När köksträdgården vissnar och dör
Jamen nu då? Vad gör vi nu när ärterna ger sig och löken är skördad och sommaren är på upphällningen? Nu finns det gott om anledningar till att så nytt!
I augusti går köksträdgården in i en ny fas. En god del av det vi odlat ser ut att tappa stinget. Bladen blir gula och får tråkig lyster. Angrepp av olika slag har gått hårt åt plantorna och både torka och för mycket regn kan få grönsakerna att lägga av i tid och otid. Vissa har helt enkelt passerat sina bästa dagar. Inte alla förstås, mycket står fortsatt fint ännu en lång tid.
I min lilla köksträdgård har vitkålen gjort sitt. Det som är skördat har varit fint, men det jag inte hunnit ta hand om har rötskador efter snigelangrepp och är helt förstört. Kålhuvudena har liksom ruttnat underifrån, vid stjälken. Rutten kål luktar förfärligt och är inget att ens försöka putsa upp.
Olika ärter är passé nu också. Sockerärterna som såddes tidigt i somras börjar få gula blad och de baljor som inte skördats sväller upp och bildar nya fröer. I lilla köksträdgården växer den underbara gula sorten 'Märta'. Jag låter plantorna stå kvar fastän de gjort ditt. Det är för att jag vill att fröerna ska mogna fram. Ärter är lätta att ta frö från, som jag kan odla nästa år. Jag låter ärterna sitta kvar på plantan helst tills de torkat. Det går inte att plocka nästan platta baljor och ta in, de ska bli runda och fina på plantan och torka, då är fröerna mogna.
Kål utan nät
Här på berghet har jag odlat all kål fram till nu utan nät. Jag har velat att alla som passerar förbi trädgården ska få se hur kål ser ut. Vitkål, rödkål och broccoli har stoltserat i land och krukor och det har varit så roligt att höra förbipasserande kommentera.
Läs mer: Använda kålnät
Att odla kål utan nät innebär att kålen blir ett smörgåsbord för flygfän som är beroende av kålväxter för sin fortplantning. Kålmal och kålfjäril lägger ägg på bladen, som senare kläcks till larver. Nu har broccolin klappat ihop av angrepp från larver. Jag har ingen lust att lägga tid på att bekämpa i år, så de plantor som är bortom räddning klickar jag ner.
Kålfjäril och kålmal brukar en normal sommar svärma en gång till i början av september, men jag är osäker på hur det blir den här sommaren när rytmen är satt lite ur spel efter en väldigt kall vår. Vi får se. Den salladskål jag odlar nu på sensommaren och hösten har jag nät över eftersom den sådden är lite mer värdefull. Sent på året kan jag ju inte reparera en dålig plantering med nya sådder, eftersom det är för sent på säsongen att sätta ut små plantor. De hinner inte ge någon skörd innan det blir kallt.
På sensommaren är min stora uppgift i trädgården att fylla på med nya sådder av ätbart. Om du inte odlat förut finns det risk att du får dåndimpen när du förstår hur mycket som går att så nu. Om du är tveksam är mitt råd - så ändå! Ta den här säsongen som ett test och så allt du tror är möjligt och något av det du inte tror är möjligt. Studera hur det växer och ha tålamod.
Läs mer: Sallat 6 veckor efter sommarsådd
Jag har redan fyllt upp ett land efter vitlöksskörd med sallat och andra bladgrönsaker. Efter lökskörden satte jag salladskål och sallat. Efter potatisskörden sådde jag mer salladskål. Nu har jag skördat slut morot i en rad och sår nya bladgrönsaker där med. Efter märgärterna ämnar jag så asiatiska bladgrönsaker som pak choi, komatsuna och annat. Och efter broccolin hoppas jag kunna fylla exakt hela bädden med läcker vintersallat.
Med andra ord är sensommarens förfall inte bara av ondo och något jag möter med en stor suck, eller kanske till och med lättnad. Det är innebär ingen paus. Jag har i runda slängar tre fantastiska höstmånader fyllda av skörd framför mig.
Tips på grönsaker att så nu
- sallat
- pak choi
- ärtskott
- vintersallat
- vinterportulak
Faktiskt är det inte bara skörden som lockar mig att så nytt nu. Under de tio år jag odlat super-intensivt i mina trädgårdar har jag kommit att upptäcka hur otroligt mycket det betyder för mig att se gröna växter. Att gå ut i landet en dimmig morgon, kanske till och med då det varit frost, och hämta något att äta. Att odla mat är magiskt och det tar inte slut nu. Låt oss göra en fantastisk grön höst tillsammans!
/Sara Bäckmo