Stäng menyn

När kan squash skördas?

Har du odlat squash och undrar när det är dags för skörd? Grattis! Squash ger ofta mycket att skörda under lång tid. Läs mer här.

En liten squash på en stor planta.

En perfekt squash för mig att skörda. Liten och fast i köttet.

 

Några av de vanligaste frågorna om odling på sommaren handlar om när olika grönsaker är färdiga att skördas. Och det som är så fint med att odla själv är att skördetiden kan variera stort. Det är du som odlar som avgör. Squash är en utmärkt grönsak att skörda i olika stadier och det är ditt eget begärs om avgör. Bra va!

 

Läs mer: Odla egen sommarasquash

 

Skörda liten eller stor

Squash kan bli närmast vansinnigt stor. Jag har själv minnen från min mammas odling, där frukterna var som små båtar. Jag avskydde att äta dem. De var svampiga och så stora att de aldrig tog slut. En del tycker det är toppen, men jag har fortfarande som vuxen svårt att tycka att det är särskilt attraktivt. Därför skördar jag min squash som ganska liten.

Tidigt på sommaren är det underbart att knipsa mycket små frukter. De har fast kött med mycket god smak. På så små squash sitter ofta blomman kvar, men det gör inget. Den är bara att ta bort, om du inte vill använda den i matlagningen också.

Frukter som lämnas kvar på plantan utvecklas snabbt och blir inom några dagar rejält mycket större. Större frukter ger mer mat. I matlagningen tycker jag att de större frukterna duger bra, medan jag gärna använder späda som färska.

 

Läs mer: Frys in färsk squash

 

Två squashfrukter med blommorna kvar, i min hand.

Små frukter har ofta blommorna kvar. Om pollineringen inte blivit bra skrumpnar frukterna och ramlar av. Dessa ser perfekta ut.

 

Många frukter att skörda

I min lilla odling i trädgården på berget har jag satt många squashplantor, för att det ser fint ut. Såklart levererar de mängder av mat, så mycket att vi omöjligt kan använda allt i familjen. Då ger jag bort. I fredags lade jag ett helt fat på muren längs vägen med "Varsågod!" textat på en lapp. Hoppas någon blir glad.

Så, svaret på frågan om när squash ska skördas är; när du känner för det. Jag tycker själv att frukterna är godast när de är små eller lite större än små.

Späd sommarsquash är inte nåt vidare att lagra, efter ett tag tappar de spänsten. Men de klarar ett tag i kylen ändå. Stora squash får ett kraftigare skal och kan lagras längre. Nackdelen är att kärnorna utvecklats mer på de större frukterna och de brukar man inte äta. Det slipper man på de mindre frukterna.

 

En grön squash på plantan.

När frukterna skördas skyndar sig plantan att producera nya. Dess syfte är ju att göra så många fröer som möjligt.

 

Recept-tips

Här på Skillnadens finns många recept med squash. Några av mina tips hittar du här:

Falsk ostkaka med squash
Squashbiffar med färsk squash och kryddor
Marmelad med squash
Köttfärssås med squash
Squashdip med ugnsbakade grönsaker
Semlor med riven squash

 

En ljusgrön squash med tydliga åsar.

Den här sorten heter 'Costata Romanesco'. Det är min absoluta favorit. Vacker och otroligt god.

 

Skillnad mellan squash och zucchini

Ja, kanske skulle jag säga något om detta också. Vad är vad? Squash och zucchini är samma grönsak, eller snarare frukt. En del säger squash och andra zucchini. Jag har fått för mig att zucchini ofta används om frukterna då de är lite mindre, men visst är det väl så att det egentligen har med språket att göra? Zucchini som en mer italiensk variant och squash som... typ resten? I don't know. I min familj har vi alltid sagt quash, så det fortsätter jag med. Men zucchini låter snyggare.

Oavsett vad du kallar det hoppas jag att du får fin squash i sommar. Värme och vatten gör att plantorna utvecklas bra. Och när du skördar stimuleras plantan till att utveckla mer frukt, som kan skördas till dess frosten kommer. Så skörda och njut!
/Sara Bäckmo

09. juli 2021