Stäng menyn

Frys in squash

Det är superenkelt att frysa in squash. Men knivigt att hitta användning för de mängder det oftast blir. Här berättar jag hur jag brukar göra.

Två nyskördade squash ligger på ett fat.

Fina små nyskördade squash från trädgården. Sorten heter 'Costata Romanesco' och är min favorit.

 

Grönsaker som ger stor skörd är roliga att odla. Extra roligt är det förstås om all skörd kommer till användning. När det gäller squash är det inte alltid lätt att lista ut hur allt ska ätas upp och därför försöker jag begränsa antalet plantor. I år har jag bara två men de ger ändå nog för att räcka att äta både direkt efter skörd och till att lagra.

 

Enkelt att frysa squash

För att frysa squash gör jag på tre sätt, till bägge brukar jag först skala frukterna.

  1. Riv den squash som ska frysas, krama ur en del av vätskan, stoppa i lagom små påsar eller burkar och frys in. Eller frys som en platt kaka i större påse så att lagom stora/små bitar kan brytas loss
  2. Skär i bitar, stora eller små, och frys i påsar eller burkar.
  3. Varje år gör jag en puré på squash och fryser.

Squash som frysts blir sladdrig när den tinats. Inte alls så fast och fin som den är efter skörd, det är till och med svårt att tro att det är samma grönsak. Och det är det som kan göra det klurigt att hitta användning för den. Det är inte direkt en fylld ugnsbakad zucchini som trollas fram av den frysta skörden, snarare en slabbig sörja av något som inte heller smakar särskilt mycket.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Att använda fryst squash

Dessbättre finns det stor användning också för den frysta squashen, det gäller bara att vara lite finurlig. Jag brukar se den mest som utfyllnad, ett sätt att dryga ut maten som jag skrivit om tidigare i inlägget 8 tips för mer grönsaker i maten.

Den rivna squashen passar fint i olika slags plättar och biffar. Eller i köttfärssåsen, soppan, gratängen eller vilken gryta som helst.

Bitar av squash fryser jag mest för att plocka fram och ta hand om vid senare tillfälle. Under fina sommardagar är det så mycket annat som ska göras att jag inte hinner ta hand om skörden. I första hand använder jag squash till olika röror jag gör under sommaren, baserade på tomat och paprika. Bland annat den röra jag kallar för "snålröra" och som är ett populärt recept här på bloggen - Snålröra på tomat och squash.

Purén blir en enkel och ganska smaklös bas till saker och ting som piffas till med kryddor och/eller andra grönsaker. Mycket bra att ha!

Så passa på att ta hand om den squash som blir under sommaren. Skörda den när den är fin och fast, inte övermogen. Det gör inget om den blir liggandes i frysen till nästa försommar - det är perfekt att ta fram några påsar till i stort sett vad som helst. Inte minst som utfyllnad i vårens första grönsakssalter.

Läs hur jag odlar squash i inlägget Odla sommarsquash.
/Sara Bäckmo

29. juli 2016