Stäng menyn

Mycket grönt av vintersådderna

I april grönskar det under skyddande lock och fiberväv där jag sått under vintern. Bit för bit blir köksträdgården redo för skörd, trots att hela ytan ser ut som ett litet månlandskap.

Redan under senhösten och vintern började jag så grönsaker som en förberedelse till den tidiga våren. Jag har ungefär 30 kvadratmeter odlingsyta som på olika sätt är lite fördelaktigare att odla just tidigt på året. Där värms jorden upp snabbt och är en bra växtplats för vissa grönsaker så snart dagsljuset blivit så bra i mitten av februari att något alls kan växa.

I veckans klipp tar jag dig med på en liten tur bland de tidiga växtplatserna i köksträdgården för att se hur långt sådderna kommit nu i mitten av april.

[YouPlaySinglePlayer video="392,495,73374" yot yod yos ]

Om du har problem att se klippet i spelaren ovan finns det också på YouTube: De tidiga växtplatserna i april.

 

Alla växtplatserna i klippet har du kunnat följa under vintern då jag sått. Se och läs mer här:
Jag gör sen sådd av morot
Många sorters spenat i kallbänk
Så grönsaker i plastback - utomhus
Barnens gröna mattor
Trettio meter spenat i djupbädden

 

I klippet visar jag inte sådder och planteringar i tunnelväxthuset eller varmbänken, helt enkelt för att jag regelbundet följer de växtplatserna i egna inlägg. Är du nyfiken kan du kika under taggarna Tunnelväxthus och Varmbänk.

 

Tidig sådd och tidigt resultat
Det sägs både bu och bä om att så tidigt i köksträdgården. Många tror felaktigt att alla fröer till exempel ruttnar och förstörs om de sås i jord som ömsom fryser och tinar. Men så är det inte. Det här har jag skrivit om till exempel i inlägget Är det ett misstag att så tidigt. Jag följer också upp det i inlägget Varför odla snabbväxande grönsaker? där jag berättar hur jag prioriterar bland de allra första grönsakerna jag sår.

På vissa håll i landet är det fortfarande tidigt och på andra håll har tidigt passerat för länge sen. Mitt bästa tips inför nästa vår är att redan den här säsongen se till att förbereda väl tilltagna ytor i skyddade lägen, typ kallbänkar, växthus, varmbänk, bäddar i skyddade lägen som kan täckas med lock eller väv, som kan sås och förberedas för vårskörd redan under vintern. För när vintern väl är här kan det vara svårt att ordna växtplatserna, det är bra att ha gjort det i god tid innan.
/Sara Bäckmo

 

14. april 2016