Stäng menyn

Trettio meter spenat i djupbädden

Det vattnas i munnen när jag tänker på spenaten jag ska skörda i maj. Bädden ger förhoppningsvis en stor del av den spenat vi vill äta under året. Och skörden kan bli tidig.

Med fler sådder i jorden för var dag känns det som om jag är på G. Trädgårdsarbetet är tämligen oregelbundet på grund av både graviditet och jobb och varje liten sak jag får gjort blir en enorm glädje. Det är underbart att få krafsa lite i jorden, flytta omkring grejer och se grönsakerna ta fart, även om det känns ovant att inte kunna jobba så hårt fysiskt som jag är van vid och dessutom tycker om.

Nu lyser den tio meter långa djupbädden som ett stort utropstecken i den varmaste delen av köksträdgården, inramad av skyddande stenmur och plank. Under den kritvita fiberduken står sammanlagt nästan 30 meter sådd spenat, i frilandets absolut bästa läge.

 

En djupbädd längs planket en mulen vårdag.

Efter vintern är den bara jorden täckt av kvistar, löv och annat skräp. Jag krattar det åt sidorna och jämnar till jorden så att bädden blir något bredare och helt enkelt täcker skräpet jag fört åt sidorna.

 

En väl krattad yta av djupbädden.

När jorden är krattad och klar för sådd ser den urproffsig ut och det är ett nöje att så här i lä bakom både plank och stenmur.

 

Minst två skördar ur djupbädden
Bädden ska senare sås och planteras med kokbönor och sommarblommor, men det är flera månader dit och jag hinner få en tidig skörd av blad innan dess. Det här är bara ett av alla exempel i trädgården på ytor som odlas för flera skördar under en och samma säsong.

Ytan är drygt en meter bred och rymmer fem rader, plus en bonusrad längst bak mot planket. I tre av raderna har jag sått spenat. Jag räknar med att spenaten skördas för infrysning i maj och då blir det plats till bönorna. Redan tidigare än så kan jag så två rader med sommarblommor mellan spenaten som hinner komma upp och vara väl synliga i bädden innan bönorna kommer på plats. Eftersom vi har gott om kajor just precis här vill jag helst så kokbönorna i förväg och plantera ut. En del av utsädet är ganska dyrt och jag vill inte riskera att förlora en stor del av det till fåglarna, som gärna äter de små groddplantorna om de kommer åt.

 

Djupbädden är täckt av en tunn fiberduk.

En vecka efter sådd är det strålande sol och men ännu har fröerna inte grott.

 

En flik av fiberduken har vikts undan och blottar bar jord.

Jorden i bädden är varm och härlig och lite torr på ytan. Nästa soliga dag behöver jag vattna.

 

Hur ska grönsakerna avlösa varandra?
Några har skrivit och sagt att de tycker det är svårt med planeringen när grönsaker avlöser varandra i en bädd. För hur ska man vara säker på att det som såtts allra först verkligen hinner bli klart innan nästa omgång ska sås eller planteras? Jag har ett bra sätt att hantera det på. Om jag vill ha kvar spenaten i just den här bädden, men samtidigt tycker att det är tid att få ut bönorna, lyfter jag helt enkelt upp några av spenatplantorna i raden med jämna mellanrum där jag sedan planterar ut bönorna, eller sår dem. Då står de flesta spenatplantor kvar och kan fortsätta ge skörd innan de går i blom. Det blir en samplantering helt enkelt.

 

 

Bar jord i bäddar för tidig skörd
Den här långa djupbädden täckodlar jag inte sent på hösten och över vintern. Den står med bar jord just för att jag ska kunna odla i den tidigt, se Så odlar jag köksträdgården tidigt. Det är en av de bäddar i köksträdgården som blir uppvärmd allra fortast på våren. Det är bra att ha en eller flera sådana platser just för de riktigt tidiga sådderna. När den första skörden är gjord är det lätt att fylla på med täckmaterial runt nästa omgång plantor och jag fortsätter sedan att omsorgsfullt täcka bädden under sommaren och hösten. Bädden må ligga i ett väldigt gynnsamt läge, men det är också utsatt på grund av att solen ligger på jämt. Det blir torrt. Därför har jag stor nytta av att täcka jorden ordentligt så att minimalt med fukt dunstar.

Den förhoppningsvis stora skörden av spenat kommer jag att frysa för att äta under perioder när vi inte har färsk spenat. Läs gärna hur jag gör här: Att förvälla spenat.
Tipsar också om inlägget där jag berättar om hur vi använder alla bladgrönsaker jag odlar, fick en fråga om det tidigare i vår: Vad gör du av allt bladgrönt du odlar?
/Sara Bäckmo

17. mars 2016