Mos på jordärtskocka
Jordärtskockans knölar är mycket fina i smaken! Och de är mycket användbara. Jag gör gärna mos på dem som variation till potatismos.
Gör så här:
Välj ut ett gäng fina, stora och släta jordärtskockor, samt potatis. Ungefär hälften hälften.
Skala. Se till att få bort alla mörka partier av skockorna.
Lägg rotsakerna i kokande vatten.
Koka fem minuter.
Häll sedan av vattnet och häll på nytt kokhett vatten.
Salta.
Koka rotsakerna mjuka.
Stampa moset tillsammans med smör, en skvätt grädde eller mjölk.
Rotsakerna blir också fint som tillbehör om de pressas.
Anledningen till att vattnet byts är att mycket av de ämnen i jordärtskockan som ger knasig mage försvinner ut i vattnet. Då skockorna kokas klart i nytt vatten förbättras den kroppsliga upplevelsen av moset avsevärt. Det är sant! Prova!
/Sara Bäckmo