Stäng menyn

Mitt nya hus Berghem - oktober 2019

Det är höst på Berghem och den sena odlingens glädje smäller till. Jag skördar, ser vad som tål att stå kvar, fixar med bäddar och sätter vitlök.

Höst! Den gamla damen Anna Thor som bodde här tidigare odlade en hel del. Hon hade en liten rabatt längs stenmuren, men där har någon senare ägare planterat en löjligt kort häck av aronia. Bären är toppen men häcken är bara några meter lång, mitt på muren liksom. I september börjar jag gräva bort den planta för planta, men jag hann inte bli färdig innan årets slut.

 

I oktober började en slags svensk regnperiod. Hemma på Skillnadens märker vi sällan av när det regnar mycket, det mesta rinner av vår tomt på ett bra vis och hamnar i lilla träsket i beteshagen. Annat är det här på Berghem. Jösses vad det blir blött!!! Det rinner vatten ner från berget och från husens tak rinner små bäckar över marken och gör bland annat uppfarten till en lervälling. Fy så det ser ut. Sånt får jag ta tag i till nästa år.

I oktober ger jag mig ut och sätter vitlök i spöregn och snöslask. Tur jag investerat i en vattentät GoPro-kamera till Berghem-projektet!

 

 

Inte för att skryta, men vissa grönsaker är jag faktiskt riktigt bra på att odla. Det är en skön känsla att konstatera att jag kan odla mat. Man kan ju på något sätt gradera sina förmågor efter nytta och just odlingen är faktiskt, näst efter att vara mamma tror jag, min paradgren. Kål är favoritväxterna! Såklart är ingen förvånad över att jag då lyckats odla en hel del broccoli för sen skörd här på bergknallen.

'Baby Matsuri' heter en kul sort som jag odlat för sommarskörd i några år hemma på Skillnadens. I år provar jag den för sen skörd här på berget, men blev lite besviken över att den inte alls tålde så mycket kyla som andra sorter. Här får du veta vad du ska kika efter för tecken på att kålen inte pallar frosten.

 

 

Höst i köksträdgården, i oktober kunde jag glädjas åt allt detta:

Salladskål och dill står fint i landet ända till november då jag skördar de sista plantorna. Under hösten har jag gjort många små omgångar med dillpesto till mina kvällsmackor. Ni känner igen det där med att njuta stort av smått!

 

Oj! En maximalt suddig bild, men ändå. En hel kort med knippen av nyskördad dill. Jag gav bort en del till grannar och vänner och sen vill jag minnas att jag åkte iväg och lät Philip stå för hacket, ha ha. Vi har massor av dill i frysen nu. Jag passar på att fylla upp när det är ett bra dill-år, man vet aldrig om det blir lika bra skörd nästa år.

 

Löven har fallit och solrosor, nyzeeländsk spenat och flertalet av grönsakerna i min paradrabatt har förpassats till odlingsbädden med flätade kanter. Den funkar lite som en kompost just nu.

 

Sensommarens sådd av spenat och vintersallat växer mycket fint och i bakgrunden frodas rödbetan 'Bull's Blood' som jag planterade för några månader sedan.

 

Det är verkligen fint att avsluta säsongen med så gröna växter i landet. Förvånande nog stod den ukrainska stjälksellerin med kritvita stjälkar trots att flera kalla frostnätter passerat. En riktigt tålig sort!

 

Totalt fick jag fram fyra hyggligt stora broccolihuvuden i höstens odling. Jag har också varit smart och ätit upp både blad och stammar på plantorna, en delikatess man kan unna sig när man odlar.

 

En dag efter jobbet skördade jag sexton stora huvuden av salladskål och kånkade hem. De största huvudena väger dryga kilot. Skönhetsfelen i form av små hål på bladen är gjorda av tvestjärtar, men de smakar inte illa och syns inte när kålen fermenterats till kimshi. De flesta kålhuvudena har vi dock ätit färska, strimlade till sallad, under hela hösten. Barnens favorit!

 

För att äta färsk kan jag verkligen rekommendera den rosa salladskålen 'Scarvita'. Den är synnerligen vacker, med vaniljgul undersida på bladen tillsammans med purpurfärgade bladnerver. Insidan av bladen är knallrosa. Man smäller av när man ser den!

 

Varje dag till och med den 9 januari kommer du att få se en helt ny video om mitt nya hus på min YouTube-kanal Sara Bäckmo. Glöm inte att prenumerera så du får en notering om när det finns nytt att se. Ny video publiceras klockan 07.00 varje morgon.

 

Prenumerera på min YouTube-kanal

 

Här på bloggen publiceras blogginlägg som jag förberett, med extramaterial till en del av videorna, i form av bilder från månaderna som gått. Själv är jag ju ledig, men kommer som sagt inte kunna hålla mig från att kika bland kommentarerna av ren nyfikenhet. Så skriv jättegärna om du har lust!
/Sara Bäckmo

06. januari 2020