Mina äppelportaler
Jag har sex fina portaler av äpple och päron på gång i köksträdgården. Eller, fina och fina. De är ju fortfarande nyplanterade. Men potentialen är strålande och nästa år hoppas jag på fin blomning. Flera av er har önskat ett inlägg om portalerna - här kommer det.
Ja, det var alltså efter ett besök i Mandelmanns Trädgårdar förra sommaren som jag blev helt såld på träd. Min tidigare respektfulla hållning inför träd, av alla sorter, försvann och i ett huj kom jag på massa finurliga idéer och planterade träd på löpande band. Flera av er har sett träden i tunnelväxthuset till exempel och jag är så nöjd med att ha kommit till skott, snarare än att sitta och grunna på vad jag borde och inte borde.
Läs om exotiska träd i växthus: Sommar i tunnelväxthuset
Jag är bra på att odla grönsaker, men ingen hejare på träd. Dock har jag lärt mig en viktig sak under åren. Det är bättre att plantera träd än att låta bli. Det tar flera år för ett träd att etablera sig och (i alla fall när det gäller fruktträd) ge skörd. Om jag skjuter upp planteringen drar jag ut på tiden onödigt mycket. Alltså planterar jag. Av alla träd jag satt de senaste fjorton åren har ett päron kapats av en förrymd plåt i en orkanby och en mispel klarade inte min klimatzon. I övrigt har jag lyckats bra, trots att jag både slarvat medvetet och ibland missat mer grundläggande ting.
Portalerna står över gångar i köksträdgården, i anslutning till olika kvarter. Så småningom hoppas jag att hela köksträdgården ramas in av ätliga buskar och då kommer de blivande vackra bågarna att titta upp innanför inramningen. Det kommer att bli fint.
Jag har sällan möjlighet att göra saker i trädgården exakt enligt regelboken. Dels är jag för impulsiv, men jag saknar också tid och pengar för större projekt. När jag väl bestämt mig för att göra portalerna åkte jag helt enkelt iväg och köpte på mig fruktträd och valde bland de som fanns i butik. Jag har valt träd som ser ut att ha en bra och tydlig topp som växer fint. Samtliga träd är svagväxande eller lite däröver och växer på grundstam A2. Sammanlagt har jag sex bågar i köksträdgården. Sorterna jag planterat 2017 och 2018 är:
Äpple:
Rubinola
Amorosa
Trulsa
Gyllenkroks Astrakan
Fredrik
Rött fläsk
Päron:
Williams
Esperens herre
Man kan förstås specialbeställa särskilda träd och sorter, men det hade jag inte tålamod till. Helt ärligt är jag ingen äppelexpert än heller, jag tycker till exempel Ingrid Marie är toppen och behöver inget extravagant.
I videon nedan kan du se en av äppelbågarna efter plantering år ett. Jag visar hur jag gör när jag vattnar träden på sommaren.
Fruktträd behöver bra jord, men det är inget jag ägnat mig särskilt åt att skapa. Min köksträdgård har redan bästa möjliga utgångsläge när det gäller jorden. Så här planterar jag:
- en grop grävs, lite större än rotklumpen på trädet
- en stödstolpe slås i i hålets ytterkant
- trädet sätts ner i hålet (utan kruka eller plast, förstås)
- tio liter vatten hälls i hålet runt plantan
- sedan föses jorden tillbaka och trampas till runt trädet
Några veckor efter planteringen har jag klippt in alla sidogrenar till två-fyra ögon/bladpar, men lämnat toppen intakt. Jag har gjort det några veckor efter planteringen för att inte trädet ska få ytterligare en chock inom kort tid, utöver att bli omplanterad. Under sommaren har jag klippt bort utväxter från grenarna och klippt in dessa till två-tre ögon utanför själva grenen.
Egentligen borde jag förstås ha satsat på en piffig båge av något slag att staga upp träden kring, men det är ett så stort projekt att jag låtit bli. Provisoriska plaströr har satts kring några särskilt vingliga träd, medan två andra har vuxit så fint och står redo att försiktigt bindas ihop i toppen.
Jag har lite svårt att se exakt framför mig hur träden ska utvecklas och hur arbetet med dem blir. Fullt naturligt eftersom jag ju inte har några fruktportaler på annan plats. Jag gissar att jag kommer att bli lite klokare på skötseln av dessa till exempel nästa år, då jag kanske också får uppleva en blomning.
Den vanligaste frågan som ställts om portalerna det senaste året handlar om rötter. Är du inte rädd att rötterna ska ta över odlingsbäddarna? Nej, det är jag inte. Jag tänker att jag har gott om plats för både träd och grönsaker. Eftersom träden beskärs så hårt kommer rotsystemen att hållas ganska kompakt, det är i alla fall min förhoppning. Och om så inte skulle ske har jag annan plats i trädgården dit vissa av grönsakerna kan utlokaliseras så småningom.
Så har jag alltså påbörjat arbetet med att skapa portaler i trädgården. Det är roligt med projekt som utvecklas och som presenterar grönsaksodlingen på nya sätt varje år. Äppelträd är något av det finaste jag vet, med blomningen på våren. Och förutom växtligheten är jag förstås nyfiken på skörden. Det finns mycket att se fram emot!
/Sara Bäckmo
05. september 2018