Stäng menyn

Mandelmanns inspirerande träd-gård

Låga äppelträd, spretiga aprikoser, illröda plommon och päron i portaler. Efter ett besök i Mandelmanns Trädgårdar på Österlen är jag heltänd på träd!

En vacker köksträdgård med vitt stenhus i bakgrunden.

Mandelmanns Trädgårdar, 3 juli 2017.

 

Så har jag äntligen besökt Mandelmanns Trädgårdar! Med stor familj och många viljor är det inte ofta jag kommer iväg för att se andras odlingar, men i helgen åkte min vän Friederike och jag till Rörum, tillsammans med våra härliga åttaåringar. En regntung dag. Själv tycker jag nästan att grönsaksodlingar är som vackrast då.

Precis som många andra har jag förstås sett serien om gården på TV4 och har koll på böckerna och sådär. Men det är något helt annat att vara på plats. Jag hade sett fram emot att få massor av inspiration om tomater, men väl där blev jag helt knockad av -  träd! Jag har tänkt på träd dagarna i ända sedan jag kom hem. Träd, träd, träd!

 

Pssst, nedan kan du höra mitt poddavsnitt från 31 juli 2019 med Marie och Tora Mandelmann:

En ram av fruktgrenar med utsikt över köksträdgården.

Utsikt mellan grenar till ett spaljerat fruktträd. Träd så långt ögat kan nå. Vackert!

 

Att inreda med träd

Överallt i den här stora trädgården finns det träd. Det är underbart! I köksträdgården framför huset står det träd till höger och vänster och vart jag än går i den större trädgården så står det träd. Många är fruktträd och olika slags nötter och mandlar. Ätbart. Vackert. Stora träd. Små träd.

Det som tilltalar mig allra mest är sättet som träden är placerade. Här finns ett ganska respektlöst förhållningssätt till träden, i det avseende att de helt enkelt verkar vara planterade lite på måfå. Efter lust och tillgång. "Jamen, här finns det ju plats för ett träd. Vi planterar!" Och jag älskar det!

Läs om träd nästan varsomhelst så är det så himla noga med val av plats och sort. Och framför allt är det noga att inte plantera så tätt. Jag har känt mig försiktig med träd och varit mån om att försöka "göra rätt". Googlat avstånd och sånt där. Inte vågat plantera så mycket för tomten är ju ändå ganska liten.  När jag kom hem från resan gick jag genast ut i trädgården och räknade hur många spaljerade frukträd jag tror mig kunna knö in i köksträdgården. Det var så himla befriande! Jag räknade till sju, eller helst åtta, önskade portaler av äppel- eller päronträd.

Träd är ju vansinnigt vackra, men jag är så fokuserad på skörden i min trädgård att jag inte tänker mycket på träden som en estetisk spelpjäs. Här ska jag tänka annorlunda. Jag behöver faktiskt inte hitta användning för allting jag odlar. Det är kanske okej att ha ett litet överflöd av äpple någon gång om tjugo år för det stora nöjet att ha många äppelträd som blommar vackert på våren.

 

En enkel portal gjord av fruktträd.

Portal in the making. Svårare än så här behöver det inte vara. Ett träd på var sida.

 

Inspirerande växthus

Eftersom jag nyligen byggt ut ett tunnelväxthus och numera har hela 45 kvadratmeter på en och samma plats var det extra roligt att titta in i Mandelmanns växthus. Särskilt det mittersta, där samtliga väggar täcks av tätt planterade exotiska träd och buskar. Det var underbart att se!

Trädgårdsmästare Tora peppade och uppmuntrade till att vara mer våghalsig vid plantering av små träd i växthus. Då och då är det något som dör så det är bra om det finns annat som fyller ut.

Så ska jag också göra - vara lite mer våghalsig. Träden i Mandelmanns växthus hus står med ungefär en meters mellanrum. Det blir nog lite för tajt i mitt hus eftersom jag inte har mer än 3,5 meter högt i tak. Men nog ska jag kunna få plats med både aprikoser och några andra exotiska frukter/bär som kan trivas i mitt klimat (zon 3). Alltså några fler än jag ursprungligen tänkt mig.

 

Ett stort aprikosträd breder ut sin krona i toppen av ett växthus.

Träd och buskar står sida vid sida i växthusen, höga träd varvade med låga. Vackert och platseffektivt.

 

Toras träd-tips

  • Våga plantera tätt
  • Prova att spaljera oavsett sort
  • Tyng ner grenar med gjutna klumpar för fin form och långsammare växtsätt
  • Experimentera

 

Sara står mitt i en äppelportal i köksträdgården.

En underbar portal gjord av äppelträd Ingrid-Marie. De växer ganska snabbt och på bara några år borde en portal få en vacker form.

 

Fler äppelportaler

Ja, och så var det ju äppelportalerna. Sedan tidigare har jag planerat väldigt låga äppelspaljéer i trädgården, som kant i ett av kvarteren. Nu tänker jag att jag också skulle vilja ha fler portaler, alltså bågar, mellan olika delar av köksträdgården. De ger höjd och det känns alltid mysigt att gå igenom en portal. De två som finns i köksträdgården nu kläs in av rosor och klematis. I höst ska jag sätta träd som portaler. Jag ska klura lite på bästa sätt att göra dem och skriver mer om det när jag börjar plantera.

Sist men inte minst, tycker jag att det är kanonbra att besökare på förhand bokar plats till trädgården. Smidigt att göra på nätet och ger antagligen lagom mycket besök i trädgården under en dag så att alla får plats.

Ett jättefint utflyktsmål - passa på att se trädgården i sommar du med!
/Sara Bäckmo

 

 

 

 

03. juli 2017