Stäng menyn

Min första skörd av kidneybönor

Så läckert att pilla ut djupt röda och hemodlade kidneybönor ur sina skal! Det är första året jag odlat kidney och de blir ett fint tillskott bland övriga torkade bönor till vintern.

Röda bönor i en hög med beiga skal runt omkring.

De hemodlade bönorna har lite olika färg. Den beror lite på hur mogna bönorna är och hur de torkat.

 

Ungefär vartannat år har jag odlat lite mer bönor att torka, för att fylla upp förråden. De här bönorna är särskilt lätta att odla eftersom de inte behöver skötas på något särskilt vis under växtsäsongen. De sås, planteras och skördas när säsongen är slut. Det är allt. I år har jag odlat kidneybönor för första gången. Häftigt att se en mörkt röd böna lämna baljorna! Hur jag sådde bönorna på senvåren kan du läsa i länken nedan.

 

Läs mer: Årets bönor att torka

 

Den enkla skörden

I slutet av sommaren när enstaka baljor på plantorna började torka upp, klippte jag ner alla plantor och lade luftigt att torka i ett av växthusen. Jag tycker det är lättast att göra så. Då kan baljor mogna lite extra, med energi från plantorna, och får sedan torka.

När jag har tid sedan nyper jag bort baljorna från plantorna. I helgen behövde jag ha några nävar av de torkade skalen till dekoration, så jag pillade ur bönorna för hand. Annars brukar jag tröska fröerna för hand genom att lägga dem i ett örngott och kliva omkring på baljorna. Då är det lätt att blåsa bort skalresterna sedan och kvar på en bricka blir sedan bönorna.

 

Tre högar med bönor i olika färger.

Så här såg utsädet/fröerna ut vid sådd i våras. Från vänster: bruna bönor 'Katja', canellino-bonör och kidney-böna 'Canadian Wonder'.

 

Röda bönor i en hög med beiga skal runt omkring.

Jag brukar för säkerhets skull låta bönorna torka också efter att de pillats ur sina ska, annars är risken stor att de möglar när de förvaras.

 

Så himla fina kidneybönorna är! Den här sorten heter 'Canadian Wonder' och kommer från Lindbloms frö (OBS enbart försäljning till yrkesodlare just nu efter nystart november 2020). Jag har ännu inte smakat bönorna. Min plan är att göra någon symboliskt röd bönanrättning till julbordet, kanske en smarrig bönsallad.

 

Läs mer: Tröska bönor och ärter enkelt

 

Tips för torkbönor

Den här typen av böna odlar jag för att torka och långlagra. Om jag ska avsluta med att ge några tips om torkböna så blir det en uppmaning om att just se till att torka bönorna efter skörd. Inte i ugn eller i torkapparat eller så, men att se till att de är helt torra innan du lägger dem i burk för att lagra över vintern.

Jag brukar torka i tre steg.

  • torka på plantan
  • torka i baljan
  • torka utan baljan

Sedan är de garanterat torra, under förutsättning att bönor och baljor legat på en torr plats. Om det varit fuktigt runt bönorna är det stor risk att de mögla och då är ju allt arbete med att odla dem förstört.

 

Läs mer: Varför baljväxterna är så bra

 

Goda torkbönor som jag odlat är till exempel bruna bönor, cannellino, borlotto, flageoletböna, Signe och liten svart kokböna. Prova gärna odla kokbönor nästa år. Kul, gott och nyttigt!

 

Vill du bli medlem på min trädgårdssida för att få fler tips och idéer inför nästa år? En del av det jag skriver och delar är längre artiklar och videos bara för de som supportar mig lite extra som medlem. Varje vecka kommer nytt att ta del av. Hela 2021 kan du till exempel höra nya avsnitt av min podd Skillnadens varje vecka - bara som medlem. Läs mer om medlemskapet här. Det finns ingen bindningstid på medlemskapet, så det går bra att testa en månad och se om du tycker att det passar. Välkommen!
/Sara Bäckmo

 

30. november 2020