Stäng menyn

Att tröska ärter och bönor enkelt

Att rensa skörd kan vara tidsödande, särskilt för små grönsaker som måste pillas fram ur sina skal för att kunna ätas. Ärter och bönor är lätta att odla och så här gör jag för att tröska dem utan att det tar allt för lång tid.

Ärter utspridda på ett rött underlag.

När ärterna skiljts från skidorna är det lätt att pilla bort de som är dåliga och lägga de fina ärterna i en burk för förvaring.

 

Jag älskar att odla mycket bönor i trädgården! De växer bra, är viktiga för mikrolivet i jorden och ger supermat till familjen under lång tid framöver. Vissa år är extra bra för baljväxterna, då kan jag skörda mycket och spara till senare.

Just nu håller jag på att göra mig av med förrådet av baljväxter från något tidigare år, vilket har jag glömt bort. Jag hade i alla fall väldigt mycket att göra och kunde inte ta hand om skörden direkt. Istället lät jag baljorna torka och har förvarat dem i pappkassar fram till nu. Nu rensar jag och försöker äta upp så mycket som möjligt.

Bilden överst visar spritärten 'Blauwschokker' - en vacker hög ärt med blommor i lilarosa och ärter som är riktigt mörkt purpurfärgade. Ärterna kan ätas färska men är suveräna att torka och lagra till senare. Jag använder dem till exempel som kikärter i en röra (recept på min ärthumus hittar du här) eller som grund i bönbiffar och utfyllnad i grytor och annat.

 

Läs mer: Om varför baljväxterna är så bra

 

Måste skiljas från balja och skida

Det enda trixiga med bönor och ärter som odlas för att torka är att de förr eller senare måste skiljas från baljan eller skidan. De måste tröskas. Det är ett jättepilligt jobb att göra för hand. De torkade bönorna och ärterna sprätter lätt iväg och efter att ha pillat ett helt gäng torra baljor med skarpa kanter börjar det göra ont i fingrarna. Inget jobb man lejer bort till barnen om det är mycket som ska tas om hand. Men det finns smarta sätt som inte involverar några maskiner och grejer.

 

Läs mer: En guide till olika slags bönor

 

Tröska för hand

Om du har lite mer att ta hand om är det lätt att lägga det som ska tröskas i till exempel ett gammalt örngott eller en tygpåse av något slag. Se till att alla baljor/skidor är knastertorra innan du börjar. Knyt i hop och lägg "säcken" på golvet eller marken och kliv försiktigt på den så att de torkade baljorna och skidorna krossas. Se till att de krossas ordentligt. Skaka sedan säcken så att de tyngre bönorna och ärterna hamnar i botten och skopa sedan upp skalresterna. Lägg allt utom de grövsta skalresterna på en bricka eller liknande och blås bort de små skalresterna. Där är det också lätt att pilla bort dåliga ärter och bönor.

Det här har funkat fint för de baljväxter jag odlat för att torka i min trädgård. Jag är säker på att det finns fler tips på hur man kan tröska hemma, så fyll gärna på med idéer!
/Sara Bäckmo

14. februari 2019