Stäng menyn

Min födelsedags-sådd

En 40-årig födelsedag var allt som behövdes för att få mina sommarsådder i ordning. Nu har jag skörden kvar att se fram emot. Läs vad jag sått och hur i inlägget om min egen dag.

Ett trädgårdsland täckt av fiberduk och mörka moln täcker himlen ovanför.

Min fina sådd är inkapslad med duk och får sig snart en skur ur de mörka molnen.

 

I fredags fyllde jag 40 år! Hurra, hurra! Jag älskar att fylla år och tycker det är toppen att ha en dag varje år som bara är min. Jag är inte typen som lite lojt viftar bort födelsedagen som halvt betydelselös, jag vill helst basunera ut till alla att det är grattisdags. Och jag älskar presenter. Lyxdag med ansiktsbehandling och barnfri lunch med min man, biodag med hela familjen och diverse utflykter, stickade kreationer och trädgårdsprojekt med vänner hade jag bland annat glädjen att få.

Dessutom fick jag överraskande nog en ledig dag. Philip hade tagit ledigt hela dagen och sa till mig att göra vad jag ville. Vilket var vad vi hade planerat att jag skulle göra på lördagen. Två dagars nöjeshäng i trädgården och jag var helt salig! Och skitig.

 

Bild på Sara med bostadshuset i bakgrunden. Sara har en svart hatt på sig.

En prima 40-årig odlare i hatt.

 

Bild på köksträdgården med odlingsbäddar i förgrunden och en barnvagn i bakgrunden.

Närmast i bild finns tre rejäla odlingsbäddar, varav de två bortesta har odlats med potatis.

 

Först skörd av potatis

Helt utan att ha planerat det minsta kastade jag mig över ett område som jag spontant tänkte skulle bli utmärkt för en sommarsådd.

I kvarteret vid stenmuren finns tre sammanhängande odlingsbäddar, varav två odlats med potatis och den tredje odlats med purjo och diverse (som kan följas i serien Purjolök från sådd till skörd). Den ena potatisbädden är redan slutskördad och uppäten, här växte min favorit Amandine.

I den andra potatisbädden odlade jag en nyhet för i år, efter tips från Anette på Boäng. Anya är en absolut supergod potatis, som barnen kallar för delikatesspotatis. Alla potatisälskare i familjen har berömt smaken. Nu tog jag upp allt som var kvar. 1,5 rad i bädden gav två skurhinkar med prima potatis. Nu ligger den i pappkassar i svalt utrymme och väntar på att ätas upp.

 

Sara sitter i landet och håller avlång potatis i händerna.

Lyxig potatis i massor. 'Anya' är avlång och mjölig. Kokar lätt sönder om vattnet kokar för häftigt, men är bland det godaste jag ätit.

 

Bild på landen med stora högar av brunsvarta växtdelar på.

Ända sedan potatisen sattes i april har jag matat bäddarna med massor av täckmaterial. Ogräs, gamla jordgubbsplantor, stockar av solrosor, gräsklipp och annat har legat ovanpå potatisen. Det har gjort att jorden varit lite fuktig den torra sommaren och potatisen har vuxit fint.

 

Täckmaterial grävdes ner

De två potatisbäddarna har täckodlats flitigt med mestadels ogräs och rätt grovt växtmaterial. Nu grävde jag tre diken på området och lassade ner täckmaterialet. Det kommer att komposteras på plats och bli näring till jorden.

Därefter krattade jag iordning fyra smala och upphöjda bäddar, istället för två breda. Jorden är så himla fin efter flera års täckodling. Dessvärre alldeles för torr dock, den här sommaren har fått masken att fly långt ner i jorden. Hoppas på ändring nu.

 

Sorterna jag sått

I varje bädd har jag sått tre långa rader med grönsaker.

  1. Spenat, av sorterna Viking, Palco F1, Medania
  2. Lila rädisa, dill 'Tetra', rädisa '18 dagar'
  3. Vintersallat 'Vit', rödbeta 'Bull's Blood, sallat 'Little Gem'
  4. Morot 'Nantes 2', majrova 'Guldboll', morot 'Nantes 2'

Sådden har gjorts genom att rader dragits upp med änden av en kratta, rännan har vattnats, fröerna såtts och raden har därefter lagts igen. Jag har vattnat sparsamt med vattenslang ovanpå bäddarna innan de täckts med fiberduk. Duken håller katterna på avstånd samt gör att den fuktiga jorden inte torkar ut så snabbt. Läs mer om det i inlägget Så-tips för torra platser.

Innan sådden hade jag noga kollat väderprognosen och jag visste att det skulle komma regn på lördagen. Helt perfekt att kunna tajma så när jorden är så fruktansvärt torr.

Nu några dagar senare har rädisorna börjat att gro och snart kommer de övriga grönsakerna snabbt efter.

 

Bild på landet sett ovanifrån; fyra odlingsbäddar täckta med fiberduk.

De smala bäddarna är lätta att sköta eftersom jag når bra från alla sidor. När grönsakerna är sådda i rader kan jag enkelt rensa emellan så snart fröerna grott. Jag ska sätta ris runt hela landet om jag hinner, håller katter, barn och hund borta.

 

Jag odlar ingen ren kål i de här bäddarna utan har sått kålsorter i en annan del av trädgården, det ska jag berätta om senare. Rädisor och majrova fick dock slinka med.

Japp, nu är det helt enkelt bara dags att vänta på skörd. Himla kul! De flesta grönsakerna kommer att ge skörd nu under hösten från den här växtplatsen, men jag räknar också med att visa grönsaker kommer att kunna flyttas till tunnelväxthuset för att övervintra och ge skörd där under våren, i första hand rödbetsblast, sallat och spenat.

 

Uppdatering: I videon nedan kan du se hur odlingsplatsen såg ut ungefär en månad efter sådd.

 


 

Den här sådden är en del i min sena odling och rent av vinterodlingen eftersom flera av grönsakerna kommer att ge skörd riktigt sent, om allt går som det ska. Vill du ha mer inspiration om vinterodling får du gärna kika i min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt.

En födelsedagssådd för en 40-åring. Hej livet!
/Sara Bäckmo

14. augusti 2018