Stäng menyn

Men så skaffa en tunnel!

Om din partner inte tycker att tunnelväxthus hör hemma i trädgården av estetiska skäl - be hen att tänka om. Några kvadratmeter skyddad odling gör skillnad!

Egentligen är jag ganska tillbakalutad när jag skriver mina inlägg om grönsaksodlingen. Allt går att göra på hundra olika vis och jag tycker inte det är så stor idé att mästra om grejer. Viktigast är ju att vi vågar prova, har kul och får något att skörda i gengäld. Men vet du, ibland har jag verkligen lust att hojta ordentligt.

I det här inlägget hade jag tänkt göra en genomgång av allt gott som finns att skörda i trädgården mitt i smällkalla och snötyngda trädgården. Men sedan landade jag med kameran i tunnelväxthuset och då kände jag för att vråla. Så här kommer ett vrål.

SKAFFA ETT TUNNELVÄXTHUS, FÖR SJUTTON!!!!!

Om du redan har ett vet du vad jag pratar om. Egentligen skulle jag kanske bara sätta punkt här men jag tycker att vrålet kräver en sansad fortsättning. Och ingen ska förresten känna sig tvingad att investera i ett tunnelväxthus bara för att jag vrålar lite, det är ju så många saker som spelar in.

 

Bild på trädgården med bostadshus och tunnelväxthus ganska nära.

På vintern är det skönt att tunneln ligger så nära huset, det är inte så långt att gå då.

 

Jag tyckte tunnelväxthusen var fula som stryk när jag först såg dem. Fy tusan för att behöva ha en sån i trädgården. Om du bara visste hur många (kvinnor) jag möter som säger att de inte får lov att sätta upp en tunnel i trädgården, för att partnern tycker de är så fula. Oj, oj. Min egen bild av tunnelväxthusen har förändrats och det är helt och hållet det som finns i tunnlarna sen höst, vinter och vår som är anledningen.

 

Läs mer om vinterodling i min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt

 

En bild om helt täcks av gröna blad.

Min absoluta vinterfavorit är vintersallat, som växer i en tät matta i en del av tunnelväxthuset.

 

Späda små blad i en bladrosett.

Min näst viktigaste bladgrönsak är vinterportulak, som kan vara den mest härdiga av dem alla.

 

I ett tunnelväxthus kan växtsäsongen tidigareläggas och senareläggas. Jag kan skörda grönsaker oerhört tidigt, eftersom luften och jorden värms upp långt före mina odlingsplatser utomhus. Dessutom kan jag skörda senare, eftersom det dröjer längre innan jorden fryser.

Under vintern kan jag också skörda, då ger nämligen tunneln skydd för växterna. Allt grönt jag odlar för vinterskörd är valt för utifrån köldtåliga egenskaper. Däremot är det inte så som folk tror att tunneln eller växthuset håller frosten och vinterkylan borta, den drabbar också här. Men det enkla i att hålla blåst och nederbörd från växterna är en mycket stor fördel.

De första tre åren i min trädgård odlade jag utan tunnelväxthus och kunde också då skörda mycket både sent och tidigt på året. Men med tunnelväxthus blir det något helt annat. Nu har vi haft vinterväder hela december i princip. Jag kan skörda enstaka bladgrönsaker och rötter på friland när det är mildväder och tjälen släppt, men se så det ser ut i tunnelväxthusen. Här kan jag skörda det vi behöver för att ha färskt grönt varje dag!

Illröda blad mot mörk jord.

Rödbetsblast 'Bull's Blood' verkar vara härdigare än andra rödbetssorter och har hämtat sig fint efter många frostnätter och kalla dagar.

 

Just nu har jag två tunnelväxthus och bägge odlas i under vintern. I det ena huset (18 kvadratmeter) har jag morötter, svartrot, potatis, purjolök och spenat. I det andra huset (45 kvadratmeter) har jag uteslutande bladgrönsaker (som spenat, sallat, pak choi, vintersallat och grönkål) och några purjolök. Allt för skörd under vintern, samt en 2 kvadratmeter stor sallatsbädd för övervintring och skörd till våren.

Det behövs inte specifik ett tunnelväxthus för att kunna odla upp mat till delar av vintern, det går också bra med ett vanligt glasväxthus. Det brukar sägas att tunnlarna har en del fördelar just under den kalla perioden, till exempel att temperaturerna där är lite jämnare. Hur mycket det egentligen spelar roll för oss som hobbyodlar vet jag inte. Nu har jag inga glasväxthus själv, men jag vet andra som odlar i glasväxthus under vintern med minst lika bra resultat.

 

Närbild på grönkål.

Att grönkål är härdig mot kyla är ingen nyhet. Det är praktiskt att odla den i tunnel där inga djur kan äta upp den under vintern. Sorten heter 'Dwarf Green Curled'.

 

Närbild på pak choi.

Pak choi brukar frysa sönder tidigare än så här, men sorten 'White Celery Mustard' har återhämtat sig fint.

 

Pak choi på bilden ovan vill jag gärna säga något särskilt om. Den heter 'White Celery Mustard' och är vad jag vet ingen särskild sort. Men den har stått sig otroligt fint under senhösten och början av vintern. Den ser ut att frysa ner och slokar, precis som alla andra bladgrönsaker i tunneln när det blir väldigt kallt, men den återhämtar sig så fint. En annan positiv sak är att den grenat sig, när den varit på väg att sätta blom, vilket gett mig mer mat under längre tid. Jag skördar helt enkelt blad för blad, eller genom att nypa av de nya små stjälkarna som bildas i bladvecken, och låter huvudplantan stå kvar. Synnerligen bra sätt att skörda för vintern.

Fördelen med tunnelväxthus är att de är enkla att sätta upp (i jämförelse med ett glasväxthus), billigare (vilket gör att man kan köpa större yta) och får en konstruktion som är flyttbar. Det senare har varit viktigt för mig eftersom vår tomt är begränsad i storlek och jag behövt sätta husen närmare tomtgränsen än som annars är godkänt. Med mobila konstruktioner har jag motiverat mitt önskemål för markägaren intill (om att sätta upp tunnlarna alltså) men också kunnat erbjuda mig att ta ner eller flytta växthusen om förutsättningarna skulle ändras.

Så. Om din partner tycker att tunnelväxthus inte hör hemma i er trädgård just av de estetiska skälen. Be hen ödmjukt att tänka om. Lyckan av att skörda den här maten mitt i vintern är enorm! Bara några kvadratmeter skyddad odling gör stor skillnad.
/Sara Bäckmo

18. december 2017