Matsedel vecka 22 - 2016
Färsk kål, potatis, sparris och massor av sallad. Vårt trädgårdsskafferi dignar redan av grönt och vi behöver tänka noga på hur vi planerar maten för att kunna äta upp allt.
Öh. Det var kanske lite väl vågat att hoppas på färskpotatis till fredag. Med tanke på att den står i ett tunnelväxthus jag inte vattnat på ungefär sex veckor, ja faktiskt var senaste gången dagen innan Loa föddes. Men jag gick förbi för några dagar sedan och tyckte mig känna åtminstone en knöl, så jag drog till med potatis på matlistan. Det får bära eller brista. Om inte annat blir det stekt sparris till laxen och det blir ingen ledsen över.
Här är vad vi äter till kvällsmat den här veckan:
Lördag: Stuvad färsk spetskål, stekt kryddig korv, grön sallad.
Söndag: Spenatsås med bönpasta, grön sallad.
Måndag: Ängamat (soppa) med lax, nybakt bröd med ost och grönsaker.
Tisdag: Lammkotletter med färska örter, ris, sås, grön sallad.
Onsdag: Kikärtsburgare med färska örter, blandad sallad med ägg, kall grön sås.
Torsdag: Pannkakor, bär, grädde.
Fredag: Färsk dillkokt potatis, gravad lax, ägg och sallad.
Som du ser är jag ingen matfotograf. Men rakt upp å ner, så här ser det ut på de flestas middagsbord. Vardagsmat. De fina matbilderna (med Maria Fors Östberg bakom kameran) får du se i vår bok om Skillnadens skörd som kommer 2017. Bilden överst i inlägget visar i alla fall ängamat, en soppa med primörer (sockerärter, blad från kålrabbi, sparris, tomat, färsk vitlök och lite lax). Det finns flera receptförslag om du googlar på nätet.
Mer baljväxter i maten
I år har vi ett särskilt baljväxtprojekt i trädgården. Vi vill äta mer baljväxter. Från och med nu har vi vigt en dag i veckan till just mat lagad på bönor och ärter. Utöver det äter vi fisk en eller två dagar i veckan, pannkakor en dag i veckan och kött en eller två dagar i veckan. Läs mer i Familjens baljväxtprojekt och Varmaste kvarteret till baljväxterna. Till dess de egna landen börjar ge skörd rensar vi skafferi och frys på till exempel kikärter och andra bönor och ärter.
När trädgården levererar mycket grönsaker är det lätt att minska ner på köttmängden genom att planera maten efter utbudet i trädgården. Och när fler och fler ingredienser kommer från den egna trädgården minskar också kostnaderna för köpt mat. Vi kapar våra matkostnader med ungefär hälften under mer än sex av årets månader, bara genom att odla hemma.
/Sara Bäckmo