Matsedel vecka 19 - 2016
Vi planerar våra middagar utifrån vad som finns att skörda i trädgården. Det är inte svårt, bara annorlunda jämfört med hur de flesta generellt sett gör.
Just nu har vi hur mycket sallat som helst att använda, spenat, bladlök, rotsaker från förra året och en del grönsaker kvar i frysen. Vi kombinerar skörd av alldeles färska grönsaker med skåprensning av förra årets lagrade grönsaker. En bra kombination. Här är vår matsedel för den här veckan. Och anledningen till att planeringen alltid börjar på helgen är för att oftast storhandlar då och planerar veckans mat i anslutning till det.
Lördag: Vitlöksfrästa brytbönor och svamp tillsammans med risotto, grön sallat och knäckebröd
Söndag: Vegetarisk lasagne med mangold och blandade grönsaker.
Måndag: Puré av palsternacka, köttfärslimpa med kinesisk gräslök, rivna morötter och rädisor.
Tisdag: Barnens favoriträtt - pasta med grön sås, grönsaker.
Onsdag: Stor blandad sallad, stekt filé eller entrecot, yoghurtsås.
Torsdag: Pannkakor med bär och grädde.
Fredag: Gröna fiskbullar, ris, kall sås med stenbitsrom och sallad.
Text som är markerad i blått är länkar. Klicka på dem så kan du läsa respektive recept i kategorin Skillnadens mat här på bloggen.
Bilden ovan är från dagen i mars när vi "lastade om" palsternackorna. De grävdes upp från sin växtplats, lades i en trädgårdskorg som sedan grävdes ner i en annan odlingsbädd. Jag behövde flytta på grönsakerna eftersom bädden skulle sås, men ville fortfarande förvar palsternackorna i jord eftersom de håller sig fint där. Nu hämtar vi fräscha rotsaker ur korgen en tid till, innan tomaterna behöver planteras där korgen är nergrävd.
/Sara Bäckmo