Lyckas med tomater utomhus
Visst kan du odla tomater utomhus! Jag föredrar alla gånger att sätta tomater ute, jämfört med odling i växthus. Jag tycker de växer bättre och blir mer lättskötta. Läs tips om tomater.
De flesta tomatsorter växer riktigt fint utomhus och det är guld värt att fylla upp ett större område i odlingen med den här värdefulla grönsaken. Vanligast är ju att tomater odlas i växthus, men det går utmärkt att odla dem utomhus - utan skydd av växthus, glasveranda, uterum eller finurliga byggen som skapar en lyxigt varm miljö.
I år odlar jag en del av mina tomater i en blåsig "tomatbacke" i min lilla trädgård på berget. Nu mognar frukterna och det är dags för skörd.
Läs mer: Tips för att frysa färska tomater
Jag odlar i zon 3 i Småland och har inga problem med att få mogna tomater utomhus. De mognar förstås inte lika snabbt som i växthus. Det beror på att de oftast sätts ut betydligt senare än plantor i växthus (det är helt enkelt kyligare ute på våren) och på att växtklimatet är kyligare ute. Men på ett vis är det också väldigt behändigt att inte alla tomater mognar exakt samtidigt - det blir mindre att ta hand om varje gång och skördeperioden förlängs. De tomater som inte hinner bli klara får mogna inomhus.
Varför är det lättare utomhus?
Min upplevelse är att det är mycket lättare att lyckas med tomater utomhus än i växthus. Ni undrade varför, när jag postat ett inlägg på Instagram. Det är flera skäl till det.
På friland kräver de flesta växter mindre passning än i växthus. De vänjer sig vid något mindre vatten och klarar sig ofta fint på sommarregn och lite stödvattning. Angrepp av till exempel grönsaksfly, bladlöss och andra otyg (som trivs i den varma växthusmiljön) är ofta mindre. Plantorna sköter helt enkelt sig själva och växer himla bra. Det de behöver från mig är uppbindning. Eftersom det blåser betydligt mer ute än i växthus gäller det att inte slarva med det momentet. När tomaterna växer som mest måste man kanske gå igenom plantorna en gång i veckan och se att de hålls upprätta. Sedan klarar de sig själva långa perioder.
Läs mer: Odla tomater - tjuva, toppa, beskär
En riktigt härlig grej med att odla tomaterna utomhus är också att jag oftast får plats med många fler plantor än i växthus, eftersom jag odlar större ytor ute. Dessutom har jag mer plats i växthusen till annat, som verkligen växer bäst i den miljön; som paprika och aubergine.
En tredje detalj som jag ser i utomhusodlingen, men som jag inte direkt kan säga verkligen stämmer helt hundra, är att pollineringen är bättre. Tomatblommor pollinerar sig själva, inuti blomman, och behöver ingen hjälp av insekter. Det sägs att man kan bättra på pollineringen genom att ruska på plantorna lite, och det är ju just vad vinden gör utomhus. Låter det rimligt? I växthus blir det ibland så varmt att pollineringen inte funkar perfekt, och det problemet har vi ju sällan utomhus...
Plantor ute är oftast inte så höga och rangliga som plantor i växthus. De bär inte lika mycket frukt, men det kompenseras som sagt av att jag kan odla fler plantor på lättare sätt.
Läs mer: Frysa tomater i mjölkförpackningar
Tips för att lyckas
- en stam - behåll bara en stam på högväxta sorter, det blir lättast med uppbindningen då
- ta bort blad - tomaterna mognar snabbare om de inte skuggas av blad
- tjuva - plocka regelbundet bort sidoskott så plantan lägger energi på att producera frukt
- toppa - toppa plantorna efter översta klasen i augusti, så är det större chans att frukterna mognar
- lär dig eftermogna - omogna tomater eftermognar i rumstemperatur inomhus, eller mer långsamt i mörkt och svalt utrymme
Frågor och svar
Vilka sorter rekommenderas för utomhusodling?
Du kan prova alla möjliga sorter. Undvik sorter som uttryckligen beskrivs växa bäst i växthus, om du inte är våghalsig. 'Subarctic Plenty', 'Principe Borghese', 'Brandywhine' och 'Taxi' är några sorter som vuxit fint på friland hos mig.
Hinner alla tomater att mogna?
Nej. Tomater som är gröna kan eftermogna inomhus.
Får du pistillröta på dina tomater?
Det får jag sällan när jag odlar tomaterna rakt ner i jorden i köksträdgården eller i växthuset, där har jag väldigt bra jord. I år har jag fått pistillröta på vissa tomater som växer i en hög med gräsklipp. Jag gissar att det varit för blött för plantorna, som då fått svårt att ta upp alla näringsämnen de behöver ur växtplatsen.
Kan man äta tomater med pistillröta?
Ja, du kan skära bort delar av tomaten som är dålig och äta resten.
Klättrar tomater på växtstöden, eller är de fastbundna?
Nej, tomater har ingen möjlighet att själv klättra runt stöd, så som bönor till exempel. Högväxta sorter med en stam binds upp med lina längs växtstödet. De kan också odlas mer vildväxande inuti en slags korg eller liknande, men jag tycker att detta ger mest lättodlade plantor.
Varför får vissa tomater en brun "skorpa"?
Vissa av bifftomaterna får som en skorpa på delar av tomaterna. Mindre tomatsorter får sällan/aldrig det. Det bruna är inte farligt att äta. Om du tycker det ser illa ut är det bara att skära bort den delen av skalet när du ska äta tomaten.
Varför blir bifftomaterna inte röda?
Storvuxna tomatsorter behöver ofta längre tid på sig att mogna. Om plantorna kommit ut sent på växtplatsen och sommaren bjuder på svala nätter och molniga dagar, mognar tomaterna i sakta mak. Försök att ta bort bladmassa och sidoskott så att inte tomaterna skyms från solen. Toppa gärna plantorna i augusti så att växten lägger energi på att mogna fram frukt istället för att producera nya växtdelar.
Läs mer: Potatisbladmögel - så sprid det
Det är förstås inte bara guld och gröna skogar att odla tomater utomhus, eller att alls odla tomater. Ett av våra stora problem är risken för potatisbladmögel. Det drabbar plantor både utomhus och i växthus. Läs mer om det i länken ovan. Om du ser minsta antydan till potatisbladmögel på dina tomater ska du genast ta bort angripna växtdelar. Tänk också på att tomaterna riskerar att ruttna både på plantan och då tomaterna mognar inomhus, om de drabbats av potatisbladmögel. Skörda genast och lägg mogna frukter i frysen eller tillaga på annat sätt. Gröna tomater kan också användas i matlagning.
/Sara Bäckmo