Stäng menyn

Frysa tomater: så gör du

Med stor skörd och lite tid behövs ibland snabba lösningar. Tomaterna åker i frysen på löpande band och det känns bra att snabbt trolla bort dem - men samtidigt ha dem kvar. Så här gör du för att frysa tomater.

Tomater i olika storlekar och former i närbild.

Tomater i olika storlekar är mycket lätta att frysa färska.

 

Kokta tomater, konserverade tomater, puréade tomater och torkade tomater. Det finns tusen sätt att göra saker och ting på och vad som passar bäst varierar från år till år. Enklast möjliga är att frysa tomaterna färska.

Efterhand som tomaterna mognar plockar jag dem och väntar på några minuter ledigt. Ibland kör jag de färska tomaterna i matberedaren till en sörja, eller så skär jag dem bara i mindre bitar. Små tomater fryser jag hela för sig och kan plocka fram under hela vintern som små karameller och använda i matlagningen.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Fryspåsar med tomater på ett bord.

I påsar, burkar och gamla mjölkpaket går det fint att frysa tomater. De kan frysas hela, i bitar eller mixade.

 

Stor och god användning

Frysta tomater är perfekta att plocka fram till såser, soppor, grytor och annat. Det är också praktiskt att styckfrysa ett gäng tomater i klyftor eller bitar för att senare ha på pizzor eller varma mackor.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Precis som många andra grönsaker som fryses färska blir tomaterna sladdriga efter att de tinat. Slaskiga kanske är ett bättre ord. Men eftersom vi inte använder dem färska i till exempel sallader, utan använder dem till matlagningen så spelar det ingen roll.

Jag hör och läser om flera som har fiffiga sätt för att skala och tillaga tomaterna efter frysning. Fyll gärna på bland kommentarerna om hur du brukar göra.

Läs flera fina recept med tomater i min digitala receptbok Skillnadens mat. 
/Sara Bäckmo

 

 

04. september 2016