Skörda och dela libbsticka
På kort tid växer libbstickan till sig i vårsolen. Det är en av våra mest omtyckta växter att ha i örtsalt och krydda grytor och soppor med. Med en planta libbsticka i trädgården blir maten godare! Så här gör du för att skörda och dela libbsticka.
I min trädgård växer två rejäla plantor av libbsticka. De flankerar den gula entrédörren på framsidan av huset. En gång när jag jobbade för Sommarlovsmorgon i SVT var jag på en strutsfarm på Öland och gjorde ett reportage och på gården fanns två mäktiga libbstickor vid huvudbyggnadens entré. Jag fick berättat för mig att libbsticka skulle planteras så enligt gammal tradition, för att hålla oknytt borta. När jag sedan köpte Skillnadens blev det libbsticka vid entrén här med. Nu på våren är det dags att skörda och dela libbsticka - äntligen!
Jag använder mestadels libbsticka som smaksättning i olika maträtter. I mat där jag skulle vilja ha lite extra smak och överväger att använda buljong, passar libbsticka suveränt. Den ger en väldigt typisk buljong-smak. Men det gäller att inte använda för mycket. Hela växten har väldigt skarp smak så det gäller att använda den försiktigt. Både blad och stjälkar kan användas i matlagningen.
Läs mer: Grönsakssalt av lök, nässlor och libbsticka
Mattips för libbsticka
- soppor
- grytor
- örtsalt
- dressing
- sallader
Skörda libbsticka
Libbsticka är finast att skörda innan plantan har gått i blom. När de stora blomstjälkarna slår sig fram och vecklar ut sig brukar jag klippa ner hela busken och låta den växa upp på nytt. Den växer snabbt och jag hinner ofta klippa den två gånger under en och samma säsong. Eller, barnen brukar klippa. De älskar libbsticka och rätt ofta har de gått och tuggat lite på en stjälk så det doftar i hela trädgården.
Då och då under säsongen passar jag på att skörda stora knippen av libbsticka att torka. Jag buntar ihop stjälkar och blad och hänger inomhus. Det går också fint att torka i torkapparat, men jag tycker det är lite onödigt till just det här. Hela rasket kan mixas till ett pulver när det är torrt och användas som buljong.
Det går lika bra att mixa libbstickan färsk till en slät smet och torka i torkapparat. Blanda gärna i andra örter eller grönsaker och lite salt så har det vips blivit ett smarrigt örtsalt.
Dela libbsticka till nya plantor
Det går fint att så libbsticka från frö, men det är mycket enklare att dela en befintlig planta för att få en ny och kraftigt växt snabbt. Nu på våren när jorden är fuktig och plantorna är unga tycker jag det funkar bäst att nalla en liten bit.
Libbsticka växer som många små plantor som sitter ihop och bildar en stor rugge. Enklast är att lyfta lite på bladverk som hänger ner över marken och kika efter några stjälkdelar som liksom växer lite utanför huvudplantan. Sätt en vass spade mellan delen du vill skära bort och den stora plantan och tryck till rakt ner. Lirka lite med spaden och plocka upp en handfull av plantan. Denna kan ofta delas till ett helt gäng mindre plantor som etablerar sig snabbt på ny plats.
I väntan på plantering kan libbstickan sättas i vanlig trädgårdsjord eller planteringsjord i en rejäl kruka. Låt plantorna stå skuggan efter omplanteringen, de är känsliga för sol när de precis blivit upprivna. Och glöm för allt i världen inte att vattna.
Läs mer: Dela gräslök på våren
Om du vill veta mer om det här ämnet har matskribenten Lisa Förare Winbladh en fin artikel på sin blogg Taffel.
Om du inte har egen libbsticka kan du alltså sondera terrängen i grannskapet. Säkert finns det någon granne som har en maffig rugge och som kan gå med på att du lirkar bort en bit. Den är outstanding att ha i trädgården!
/Sara Bäckmo