Stäng menyn

Lätt att plantera i en täckodlad bädd

Faktum är att jag tycker det är mycket lättare att plantera och så i en bädd som redan är täckt, snarare än att i efterhand täcka en bädd som redan är sådd och planterad.

Bönor

Det har varit tid länge, men jag har inte riktigt hunnit med. Plantorna står och stampar och skriker efter att komma ut i landen. Särskilt bönorna börjar bli missnöjda med sina små pluggar.

I en täckodlad trädgård är bäddarna ofta täckta av ett tjockt lager material då det är dags att plantera. Faktum är att jag tycker det är mycket lättare att plantera och så i en bädd som redan är täckt, snarare än att i efterhand täcka en bädd som redan är sådd och planterad. Jag vill ju ha ett så tjockt täcke som möjligt för att kunna dra nytta av täckodlingens alla fördelar. I en bädd som redan är sådd eller planterad är det svårt att dundra på den mängd täckmaterial som behövs för att täcket ska bli tillräckligt tjockt för att mota bort ogräs och hålla fukten väl i jorden. Ofta blir det bara några små centimetrar, mot de 10-15 centimeter som egentligen behövs, och då är det lättare att misslyckas med täckodlingen.

Alltså föredrar jag att täcka en bädd först. Och plantera sedan.

I den här bädden planterar jag en låg brytböna av sorten 'Nautica' som jag tycker mycket om. Den blir cirka 40 centimeter hög bara och ger stor skörd av supertunna fina bönor. De är sådda i ett pluggbrätte för skogsplantor, vilket ger fina plantor med bra rötter.

Bönplantor

Först lägger jag ut plantorna på bädden så jag kan placera dem där jag vill ha dem. Har jag många plantor och lite utrymme sätter jag två plantor på samma plats.

Täckodling

Täckmaterialet skuffas åt sidan i en ränna eller en cirkel så att jag kommer ner till jorden under.

Planterar bönor

Med en spade krafsar jag upp ett hål där plantan planteras. Eventuellt fyller jag på med lite extra kompostjord för att skämma bort plantan lite.

Sedan drar jag täckmaterialet lite närmre plantan, men inte så nära att den kvävs.

Böna

När hela bädden är planterad vattnar jag ordentligt en gång. Sedan behöver jag inte vattna särskilt ofta. Där under täckmaterialet sköter det mesta sig själv och det finns god tillgång på både näring och gödning.

Täckodling

Det tar minimalt med extra tid att plantera i en redan täckt bädd. Och jag betonar gärna igen att jag upplever det mycket enklare att få till en välmående plantering genom att först täcka och sedan plantera, istället för att plantera först och täcka sedan. Genom att göra som jag beskrivit ovan har bädden ett riktigt bra grundtäcke som kommer att hålla under lång tid och ge gott om näring, fuktig jord och minimalt med ogräs. Gör så istället för att hålla på och dutta med lite gräs hit och ditt mellan plantorna. Det är svårare att jobba upp ett riktigt tjockt och bra täcke när det står klena plantor i bädden.

Täckodling

Tänk också på att det är kanon att plantera när det är mulet och till och med när det vankas regn. Då får plantorna en lite mjukare start och slipper sloka i solen.  Med andra ord ska jag försöka få lite fler plantor i backen ikväll...

Så här har jag gjort bädden jag odlar i:
Lätt att fixa fin bädd till vårsådden
Så täckodlar jag en ny bädd
/Sara Bäckmo

 

26. maj 2015