Stäng menyn

Lasagne med mycket mangold

I vegetarisk lasagne går det att ösa ner mängder av godsaker. Men ibland är det enklaste gott nog. En lasagne av mangold är just precis det.

Jag odlar en stor sort av mangold, 'Fordhook Giant'. Den blir enorm och ger väldigt stor skörd. Ett eller två blad per planta från den rad jag odlar räcker till fyllning för en hel lasagne. Jag älskar att kunna använda en stor mängd av vårt gröna i matlagningen. Den här lasagnen fylls av nästan bara mangold och är därför perfekt att göra en dag när det finns fina blad att kapa. Förutom ett paket lasagneplattor behöver du:

Fyllning
500 gram förvälld mangold
Några finhackade vitlöksklyftor

Vit sås
Smör
3 msk vetemjöl
7-8 dl mjölk
Salt
Ett uns muskotnöt

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär mangold ren från mittnerven och koka i lättsaltat vatten några minuter.
Finhacka mangolden och blanda med finhackad vitlök.

Smält smör i en kastrull och vispa smör, mjöl och lite mjölk till en klumpfri smet. Vispa i resten av mjölken och låt sjuda i några minuter samtidigt som du vispar. Smaka av med salt och lite muskot.

Smörj en form, ungefär 20x30 centimeter stor.
Lägg sås och lite mangold i formen och över det ett lager lasagneplattor.
Lägg på mer sås och mangold och fortsätt att varva så med plattorna.
Avsluta med ett ordentligt lager sås och mangold överst och toppa med god riven ost.
Grädda i ugnen i drygt 30 minuter. Känn efter emellanåt så att inte för mycket av såsen ångat bort, fyll då på med lite mer mjölk runt kanterna.

Precis som vanlig lasagne går också den här utmärkt att frysa i portionsbitar. Utmärkt lunchmat att ta med till jobbet eller tina en dag när det inte finns några rester från gårdagen att peta i sig.

Mer vardagsmat vi gärna lagar av grönsakerna som odlas i trädgården finns under Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

 

 

12. juli 2015