Stäng menyn

Lagra gräsklipp i säckar

När jag får mycket gräsklipp passar jag på att lagra till dagar då jag behöver nytt täckmaterial. Här är knepet för att lyckas med att lagra gräsklipp.

Om du liksom jag tycker att gräsklipp är bland det bästa som finns så har du kanske också behov av att spara ett gäng säckar då och då. Det är inte alltid det finns tid att använda allt gräsklipp på en och samma gång. Men hur gör man?

Gräsklipp som läggs i en enkel hög blir snabbt svårt att arbeta med. För det första blir det hett som i helvetet när det börjar att brytas ner, det brukar kallas för att det brinner och är alltså början till komposteringsprocessen. När det legat några dagar bildas tjocka "kakor" i högen som gör att det är svårt att lägga ut på ett bra sätt runt växterna.

Men det finns ett knep för att komma runt det här och som gör att gräsklipp kan lagras mycket länge. Jag har framgångsrikt lagrat gräsklipp över vintern på det här viset och haft fint gräs att använda tidig vår året därpå.

Här visar jag hur jag gör:

 

Gräsklipp i en blå sopsäck.

1. Gräsklippet packas i säckar. Välj stora byggsäckar, finns till exempel på Biltema och liknande ställen. Byggsäckar rymmer mer, och är av kraftigare plast. Det är viktigt att säcken är hel och inte har några hål.

2. Packa en säck nästan full. Lyft upp den och släpp den i backen några gånger så att gräset packas ungefär till hälften i påsen.

 

En blå ihopknuten sopsäck.

3. Pressa ut så mycket luft du kan ur påsen. Lättast att göra genom att lägga knän och armar runt påsens öppning och liksom trycka ut luften.

4. Snurra sedan ihop säcken ordentligt, du behöver inte knyta ihop den, bara snurra plasten några varv så att öppningen försluts. Vänd sedan hela säcken upp och ner. Ställ säckarna där de kan stå så länge du orkar med dem. Jag låter mina stå nära odlingen eftersom jag mest sannolikt kommer att vilja använda dem där, då behöver jag inte flytta dem så långt.

 

Ett gulnande gräsklipp i en sopsäck.

Så här ser gräsklippet ut efter drygt en vecka. Det är fuktigt, luftigt och luktar friskt. Gräset blir i praktiken ett slags ensilage där i säcken. Det behåller fortfarande sina fina egenskaper som gödsel i täckodlingen.

 

en plantering av kålplantor

Genom att spara gräsklippet kan jag lätt ha säckar tillhands och täcka en plantering så snart den är gjord. Här har jag planterat ut den läckra spetskålen 'Filderkraut' och genast täckt med gräsklipp som legat i drygt en vecka i säck. 'Filderkraut' skördas först till hösten och trivs liksom annan kål med täckodling. Under täckmaterialet är jorden fuktig och näringsrik - extra viktigt nu när det är så väldigt varmt och torrt.

Du som ännu inte tänkt på gräsklipp som en resurs i trädgården kanske vill veta mer om täckodling och vilka fördelarna är. Kolla klippet till en början och läs gärna mer på bloggen i kategorin Täckodling.
/Sara Bäckmo

 

27. maj 2017