Kom igång med täckodling
Överst i jorden syns den mörka jorden tydligt. Den är resultatet av några säsongers täckodling. |
Det ser inte direkt superpiffigt ut i mitt trädgårdsskafferi just nu. Visserligen finns massor av grönt kvar att skörda men annars ser det rätt slitet ut. Anledningen till det är att jag låter stora mängder växtmaterial ligga kvar i landen, som en del i min täckodling.
För den som vill ha ett naturligt kretslopp i köksträdgården är täckodling världens härligaste arbetssätt! Jag blev helt såld den höst jag fick grävförbud då vårt tredje barn låg i magen och barnmorskan ville förhindra en för tidig födsel. Och jag vill fortsätta täckodla så länge jag kan!
Mitt bästa tips för att komma igång med en täckodling är att välja EN del av köksträdgården att starta i, förslagsvis den del där du ska odla kål nästa år. Min erfarenhet är nämligen att det är mycket lättare att satsa allt krut på en plätt och täcka den ordentligt, än att småfjutta med stora områden och göra det lite halvdant. Då är det lätt att ogräs får fäste och att jorden inte får den näring den behöver.
Blivande kållandet är en utmärkt plats att starta på eftersom den delen behöver förberedas med riktigt mycket näring inför nästa säsong.
Själva jobbet är enkelt. Lägg så mycket som möjligt av organiskt material direkt på jordytan. Bli inte tveksam om täcket blir flera decimeter tjockt, det kommer att sjunka under vintern. Jag försöker lägga färskast material underst så att maskarna kan bearbeta det först, därefter lägger jag till exempel löv, halm, hö eller annat på toppen.
Jag bryr mig inte om att finfördela materialet. Det kommer att sönderdelas under vinterhalvåret av miljoner små insekter och kryp. Och det som inte sönderdelats tar jag hand om då det är dags att så eller plantera. Dock hackar jag sönder stora kålstockar, solrosstjälkar och annat riktigt grovt.
I min köksträdgård ägnar jag alltså störst omsorg om att täcka blivande kållandet. Därefter potatislandet, eftersom jag behöver material där nästa säsong för att täcka potatisen med då jag inte kupar den. Därefter täcks kommande säsongs rotsaksland och baljväxtland.
Kanske har du täckmaterial nog att täcka alla delar av köksträdgården, eller bara vissa delar? Satsa då på de delar där det ska växa riktigt näringskrävande växter nästa år.
Under hela nästa säsong fortsätter du att täcka med material som produceras i trädgården, eller som du kan hämta på annat håll. Och satsa också då på att hålla ETT område välskött. Utöka sedan täckodlingen då du har material som räcker till ännu en riktigt välmatad täckodlad del.
Genom att täcka valda delar omsorgsfullt och utöka kommer du snart att ha en grym täckodling som inte behöver annan gödsel än det material du själv kan producera eller hämta från grannen.
Förstås går det bra att använda gödsel och kompost i täckodlingen. Jag brukar tänka att det är bra för jorden med varierad kost, liksom för mig som människa. Täck med varierat material, tunna lager, ofta. Det blir kanon!
Jag har täckodlat min köksträdgård intensivt i fyra år. Storleken på grönsakerna som växer här gör en del gröna av avund. Det faktum att jag klarar av att sköta den nästan 400 kvadratmeter stora köksträdgården alldeles själv, med tre små barn hemma samt del-heltidsjobb, beror till stor del på just täckodlingen. Den underlättar jättemycket!
Våga prova!
/Sara Bäckmo
Jag finfördelar inte växterna, det sköter småkrypen under vintern. |
Överst lägger jag ett tjockt lager halm eller löv. Det blir bra isolering under vintern. |