Stäng menyn

Kom igång med en varmbänk

Kanske har du hört talas om varmbänk men aldrig riktigt fattat vad det är? Nu ska jag berätta det och varför du ska satsa på att bygga en egen varmbänk i år.

En odlingsplats fylld med läckra bladgrönsaker.

Den här maffiga varmbänken gjorde jag i mitt tunnelväxthus 2016. Den är tre meter lång och en meter bred och var fylld av läckra grönsaker som vi kunde skörda tidigt på året.

 

I januari-februaria börjar en del dårfinkar fantisera om att odla. Du är säkert en av dem. Jag med. Det går liksom inte att hålla fingrarna i styr längre. Jag längtar efter att skörda och äta. Vill ha det grönt omkring mig. Känna doften av jord och bli glad av allt som växer.

 

Kalla och varma växtplatser

De flesta växtplatser trädgården har att erbjuda under vårvintern är kalla. Det handlar om olika odlingslådor, med eller utan lock och växthus och olika slags bäddar på friland. Ingen av dem har särskilt varm jord under senvintern och våren.

Men det går att skapa varma odlingsplatser utan att ta hjälp av externa värmekällor som drivs av elektricitet eller bränsle. En varmbänk är en sådan.

 

Dörren till tunnelväxthuset på glänt och innanför lyser en grön varmbänk.

Att öppna dörren till tunnelväxthuset tidig april och mötas av det här är som att kliva in i en skattkammare.

 

Färsk gödsel ger värme

Enkelt förklarat byggs varmbänken med färsk gödsel, vanligtvis hästgödsel, som blandas med halm eller löv. En stor hög byggs upp, gärna inuti en låda eller en ram. Med lite varmt vatten på gödseln börjar den att komposteras inom bara några dagar och i processen som uppstår bildas värme. Efter några dagar kan högen ha blivit uppåt 70 grader varm! Det är viktigt att ha ett lock på gödselhögen så att värmen behålls i lådan.

När temperaturen sjunker läggs ett lager jord på toppen och där i kan jag så eller plantera. Odlingsplatsen står med lock på nästan hela tiden och håller sig varm och fin i flera veckor.

 

Saker att tänka på

- För att gödseln ska brinna, alltså komposteras och därmed alstra värme, rekommenderas att den inte får vara mer än 8 veckor gammal.

- Starta inte för tidigt. Varmbänken håller sig varm i 6-8 veckor så det är ingen idé att bygga den så att den svalnat långt innan vinterkylan dragit bort. Växterna i bänken behöver ju lite värme också när de kommit upp en bit. Jag lägger mina bänkar med start första veckan i februari och det brukar vara perfekt.

- Det är ingen bra idé att göra varmbänken då det fortfarande är för lite dagsljus för att växterna ska kunna växa. I en varmbänk som görs i november, december, januari växer ingenting hos mig i södra Sverige. Ljuset är bra nog först i mitten på februari och det brukar vara då jag planterar min varmbänk.

 

 

Förberedelser att göra

Jag ska snart skriva mer i detalj om hur jag planerar och bygger årets varmbänk, det är ju bara några veckor kvar tills den ska vara på plats. Om du vill hänga med i mitt varmbänksbygge kan du ägna några veckor åt att förbereda dig. Det här gör jag nu:

- Ställer i ordning pallkragar eller ramar av något slag där jag vill ha varmbänken, eller varmbänkarna om det blir flera. Tre pallkragar på höjden är lagom.

- Ordna material att isolera bänken med på utsidan. Halm eller löv är bra att använda, eller stora frigolitskivor om du har.

- Fixa något slags lock. Jag bygger mina lock av takläkt som skruvas ihop till en ram. Där häftar jag fast en genomskinlig tålig plast, byggplast eller växthusplast. Fäst plasten runt ramen så du kan häfta på tre av läktens sidor, då släpper inte plasten om det skulle komma regn.

- Samla gödsel. Räkna med att det går 10-15 säckar i en pallkrage, beroende på hur packade de är. Det ska vara mycket halm i gödseln och är det inte det behöver du komplettera med extra halm eller löv.

- Gör en lista på det du vill odla och beställ frö.

 

Du ska snart få läsa mer om hur jag väljer grönsaker till min varmbänk och hur jag tänkt att så och plantera i år. Hoppas du är med på tåget och vågar drömma om tidig skörd i varmbänk! Mina bänkar ger skörd från och med mars och det längtar jag verkligen efter!

Är du nyfiken och vill läsa och se mer föreslår jag följande inlägg och YouTube-klipp:

Så har vi gjort årets varmbänk i tunnelväxthuset
Inspiration till varmbänksbygge
Dags att så min varmbänk
När en varmbänk går åt pipan

/Sara Bäckmo

14. januari 2017