Klarar sig vintersådderna som grott?
Ska man oroa sig maximalt om vintersådden grott när snön kommer? Njae, lagom är väl bäst. Faktum är att grönsaker och sommarblommor som grott på vintern brukar klara sig mycket bra.
I ett huj blev det vinter. Snön har till vår stora lycka legat kvar i några dagar, men gissningsvis smälter den bort nu när temperaturerna ligger stadigt kring nollan och något över de närmaste veckorna. Men ändå. Det blev en eftermiddag med pulka och lite vinterkänsla.
I mitt tunnelväxthus gror grönsaker som jag sått på vintern. Det ser så fint ut! I första hand är det alla mina kålväxter som grott, men också sallat och andra bladgrönsaker är på gång. Och luktärter! Förra året lärde jag mig att vinterså luktärter enligt ett sätt som Cecilia Wingård brukar berätta om. Ett bra tips till dig som gillar luktärter.
Men vad händer med vintersådderna nu när det blir kallt? I tunnelväxthuset är det precis bara några grader varmare än utomhus och om det är åtta minusgrader ute är det också fruset, om än för en kort tid, i tunnelväxthuset.
I videon nedan kan du se när jag förberedde vintersådderna i tunneln.
Sällsynt tåliga
Grönsaker som sås på vintern är oftast tåliga, både som frö och när det grott. Det gäller både grönsaker på friland och i tunnelväxthuset, vintersådder kan ju göras på olika platser. Några frostnätter brukar inte vara problem, växterna kommer att klara sig och växa vidare. Om du ser att det väntas rejäla frostnätter så kan du täcka det som grott med fiberduk eller ställa ner växterna i en plastback för att ge extra skydd. Jag har än så länge inte gjort något alls med mina vintersådder, de står utan skydd kvar i tunneln och ser ut att trivas fint.
Växterna som gror i kall miljö tycks vänja sig vid kallare temperaturer. Det kan tyckas märkligt men är riktigt häftigt att se hur härdiga de är. Om du däremot tar en sallat du odlat upp inomhus och sätter ut i ett kallt växthus där det fryser på natten, brukar plantan frysa bort eller skadas. Många kålplantor är betydligt tåligare och kan sättas ut i växthus när det är kallt. Just nu ser jag många odlare med kanonfina kålplantor på väg ut i växthus och tunnlar, enligt kålutmaningen som vi körde förra året. Underbart! Kålen kan drivas tidigt i växthus och ger sedan tidig skörd.
Se mer: Följ kålplantor från sådd till skörd
Bland grönsakerna som inte är så tåliga när det grott och växthuset blir kallt, är rädisor. Det har jag experimenterat en del med genom åren jag vinterodlat. Rädisor är en perfekt start på våren med sina krispiga och smakrika rötter. Men rädisor som grott tidigt under vårvintern kan lätt frysa sönder om det skulle komma en eller flera nätter med ett gäng minusgrader.
Utomhus är det lätt att bli orolig när snön faller över pallkragar och bäddar som vintersåtts. Men det betyder inte att det är kört. Snön isolerar också och i en pallkrage med lock på kan grönsaker klara sig jättefint då de grott på vintern. Också i en vanlig bädd täckt med fiberduk kan växterna klara sig bra. Spenat är till exempel mycket tålig och kan odlas på många sätt, genom vintersådd.
Läs mer: Odla egen babyspenat hemma
Tips
Jag oroar mig sällan för att växter som såtts under vintern ska gro och förstöras. Händer det så händer det. Det är sällan allt förstörs och skulle jag förlora något får jag väl så nytt. Inte krångligare än så egentligen. Jag försöker att inte hetsa upp mig och ha en plan b att ta till om jag behöver. Vintersådderna underlättar så mycket i mitt arbete med trädgården att jag inte vill vara utan! Ett år som i år, när jag har extrem platsbrist hemma då vi renoverar, är det extra värdefullt att kunna göra en stor del av sådderna redan på vintern utomhus.
Om du har vintersådder som gror och du är orolig att de ska skadas kan du göra så här:
- ställ alla byttor på marken istället för på hyllor, temperaturen jämnare på marken
- täck med fiberduk
- väntas extremt kalla temperaturer - lyft byttorna till en mer skyddad kall plats för en tid
Utomhus är spenat precis på väg att titta upp ur jorden i mina små minitunnlar. Här har jag sått spenat och dill, i och utanför minitunneln för att se hur mycket som skiljer dem åt i tid fram till skörd.
I tunnelväxthuset går jag och spanar var dag efter nytt som tittar upp. Jag har vintersådder både i byttor och i landen i växthuset. Därtill har jag byggt upp en provisorisk och enkel varmbänk till en första sådd av rädisor och bladgrönsaker, där det gror fint. Det är så spännande att följa!
Kommentera gärna och berätta hur du brukar göra när det gror på vintern.
Lycka till med dina vintersådder!
/Sara Bäckmo